K

Çözüldü Tutarı Değişken Satır Adedine Dağıtma

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan kmlzdmr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kmlzdmr

Site Üyesi
Excel Versiyonu
Excel 2019
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Merhaba,
Konu için başlığı "Tutarı değişken satır adedine dağıtma" yazdım ama doğru ifade olur mu? Bilemedim.

Ekli dosyadaki tabloda B, G, H, I sütun değerleri ham veri olmaktadır.
Satırlar değişken adettedir.
Satırları B sütununda buluna ve "GIB" kelimesi ile başlayan GIB 30:, GIB 34: gibi değerler satır alanlarını ayırt edici özelliktir. Satı alanı başlama ve bitişi bu değerler ayırt edici özelliktir.
Birincil alan formülü olarak: GIB ile başlayan satırların G,H sütunlarındaki değerler döviz tutarı I sütunundaki ise bu iki sütun değerinin toplamının TL değeridir.
B sütunundaki GIB ile başlayan satır ile I sütunundaki kesişen TL değeri ilgili alandaki G ve H sütunlarına E sütundaki dağılım oranının Yüzdesi tutarında G ve H sütununa dağıtılacak formüle ihtiyaç var. G5 ve H5 hücresinde yazılacak formül kopyalanarak B sütununda GIB olmayan satırlara elle kopyalayarak diğer satırların değerini bulabilecek bir formüle ihtiyaç var.
İkincil alan formül olarak ta: Birinci alandaki formül mantığını M4 Hücresine uygulayıp N4 ve M ve N sütunlarına aşağıya doğru kesintisiz tüm satırlara sürüklenebilir bir formül gerekli...

G5-H5 ve M5 N5 için dağılımın sonuçlarına ilişkin kısmi formül olarak dağılım rakamlarını formülle belirttim.

Detay olarak açıklama ekli tabloda bulunmaktadır.
Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

Çözüm
@kmlzdmr

Bazı verilerin başka alandan/sayfadan formülle geldiğini yazmışsınız.

Bence; üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış
gerçek ham veri belgesi/sayfası üzerinden soru sormanız daha doğru olur ama
yine de ben ilk örnek belge üzerinden cevap vereyim.

1) Birinci formülü C4 hücresine uygulayıp sağa ve aşağı kopyalayın (Mal Adı ve Miktar)
2) B sütununu GIB ibaresi içermeyen ve boş olmayan şeklinde fitreleyip,
ikinci formülü G5 hücresine uygulayın ve bu hücreyi sağa doğru H5'e kopyalayın,
ardından da G5:H5'i kopyalayıp filtre sonucunda kalan satırlarda G ve H sütunu hücrelerini seçip yapıştırın. Formüldeki 50 sayısını veri satır adetinden büyük başka bir sayı olarak değiştirebilirsiniz...
Merhaba,
Açtığım konunun ekindeki dosyayı yeniledim.
"Hesap-Formül1 alanı" , "Hesap-Formül1 alanı" isimli sayfa açtım...

*Formül1 sayfasında G5:G8 ve H5:H8 alanında örnek sonuç hesaplaması formül sonuç değerleri için ve hesaplama mantığı için sunulmuş olup G5 ve H5 formüllerini kopyalayıp aşağıda yeşil alanlara formül kopyalama ile yapamadım. Sizden talep ettiğim.
G5 ve H5 hücrelerine yazılacak formülü kopyala/yapıştır ile değişken satırlarda olabilen yeşil alanlara (G ve H sütunlarına) formül kopyalayınca formül kendi alanında hesaplama yapmış olsun...

Formül2 sayfasında ise sonuç örneği M5 ve N5 hücrelerinde verildiği üzere
M4 ve N4 hücresinde yazılacak formül (M5:N8) aralığında olduğu sonuçları 4. satırdan M ve N sütunları boyunca sürüklenince gerekli alanlarda sonuç hesaplaması yapmalı... bu sayfada F:J sütun değerleri elle girilmektedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

@kmlzdmr
Bu nasıl tablo böyle anlamadım.

1) C-D için formül istiyorsunuz.
2) E-F hazır veriler.
3) G-H-I-J sütununda yer alan dövizle ilgili bilgilerde mi ham veri?
Eğer öyleyse, formül-1 dediğiniz formül tüm sütuna uygulanmayacak,
döviz bilgilerinin olduğu satırların dışındaki satırlarda aralıklı uygulanacak demektir.
4) G-H ile M-N'nin farklı yanı nedir? Aynı sonuçlar oluşmayacak mı?
5) L ve P sütunu için DAĞILIMdan söz ediyorsunuz. DAĞILIM nedir? Sadece GIB... satırlarında mı sonuç alınacak? G-H formüllerindeki YUVARLAMALAR olmazsa olmaz mıdır?
L ve P'de oluşacak fark G-H'deki yuvarlamalardan kaynaklanıyor.
6) kdv dahil/hariç seçeneklerinin işlevi nedir?
 
Ömer Baran üstadım,
İlgilinize ve yardımınıza teşekkür ederim.
(Aşağıdaki açıklamam yine uzun oldu. Farkındayım...)

Bu Çalışmada amaç fatura üzerinde bulunan iki satırdan oluşan rakamsal değerlerin B sütunundaki (GIB ile başlayan satırlar hariç) mal adlarına göre G ve H sütun ile B sütununun GIB xx: bulunan satırların kesişimindeki G ve H değerlerini E sütunundaki oranlara göre dağıtmak amaçlandı.

1) C-D için formül istiyorsunuz.
*C-D formül B sütunundaki GIB ile başlayan değerlerin altındaki hücrelerde x ile başlayan sayısal değerler var. X in sağ tarafı sayısal değer D sütununa, X solundaki kelimeler C sütununa gelmesi (X hariç) için formül düzenlenecekti.. (Bu formülü sonraya bırakmıştım. Tabloda "Formül gerekeli" diye kalmış. C ve D içinde formül yapılırsa memnun olurum. (Yapamazsam soracaktım.)
2) E-F hazır veriler.
E-F sütun verileri hazır veridir. (E sütunu aslında başka sayfadan formül ile getirmekteyim.)
3) G-H-I-J sütununda yer alan dövizle ilgili bilgilerde mi ham veri?
B4 hücresinde B sütununda olduğu gibi GİB xx: gibi değerlerin bulunduğu satırlardaki G,H, I, verileri faturaya bakarak elle girmekteyim. J sütunun görüldüğü üzere formül ile hesaplanmaktdır. J4,ve sütun boyunca olduğu gibi
Eğer öyleyse, formül-1 dediğiniz formül tüm sütuna uygulanmayacak,
döviz bilgilerinin olduğu satırların dışındaki satırlarda aralıklı uygulanacak demektir. Doğrudur.
Aralıklı uygulanacağı için 5. penceredeki izahta da bunun vurguladım. Formül 1 sayfası için G5 ve H5 hücrelerine yazılacak formül mecburen G ve H sütunların gerekli satılarına kopyala yapıştır ile gerekli satıra /alan aralığına formül kopyalayarak yapmak gerekecek... Ama Formül 2 sayfasında bu durum M ve N sütunlarında M4 ve N4 hücresine yazılacak tek bir formül ile aşağı tüm satırlara sürüklenebilecek bir formül yapısında olacaktır.

4) G-H ile M-N'nin farklı yanı nedir? Aynı sonuçlar oluşmayacak mı? Aynı sonuçlar oluşacak. Yukarıdaki izah ile aynı...(Formül 1 sayfası için G5 ve H5 hücrelerine yazılacak formül mecburen G ve H sütunların gerekli satılarına kopyala yapıştır ile gerekli satıra /alan aralığına formül kopyalayarak yapmak gerekecek... Ama Formül 2 sayfasında bu durum M ve N sütunlarında M4 ve N4 hücresine yazılacak tek bir formül ile aşağı tüm satırlara sürüklenebilecek bir formül yapısında olacaktır.
5) L ve P sütunu için DAĞILIM dan söz ediyorsunuz. DAĞILIM nedir? Sadece GIB... satırlarında mı sonuç alınacak? G-H formüllerindeki YUVARLAMALAR olmazsa olmaz mıdır?
I sütunundaki TL değer E sütunundaki oranlarda G/H ve/veya M ve N sütunlarında dağıtıldığı zaman kuruş yuvarlamalardan bakiye farklar olmaktadır. Malum Fatura toplam değeri ile Satır değerlerinin denkliği gerekli. Bu denkliği örnek olarak sunduğum G ve H sütunları 5. satır formüllerle sağlayamadım. L (formül1 sayfası için) veya P (formül2 sayfası için) sütunundaki Bakiye değeri G / M sütundaki ilk değere eklemek suretiyle denklik sağlamak gerek. Denklik örneği: I4 hücresinde 3326,04 TL dağıtılan tutar olup G5:H8 hücresi formül yapsında dağıtım sonucu G5:H8 hücre toplamları 3326,02 olup eksik dağıtılan 0,02 Krş tur. (İleri satırlarda fazla farkta olabilir.) işte L veya P sütunlarında oluşacak +- kuruş fark değerlerinin dağılıma eklenmesi gerekli olacak...
Sizin düzenlediğiniz formülde L/P sütunundaki gibi I sütun değerinin dağılımı sonrasında L/P sütunlarda kuruş farkları olmayacak ise çok sevinirim.4
L ve P'de oluşacak fark G-H'deki yuvarlamalardan kaynaklanıyor. Doğrudur. Yukarıda açıklandığı nedenlerle oluşmaktadır.

6) kdv dahil/hariç seçeneklerinin işlevi nedir? Mevcut Durumda KDV Dahil/Hariç bilgi amaçlıdır. Hesaplamada şimdilik etkisi yok.

Saygılarımla...
 
@kmlzdmr

Bazı verilerin başka alandan/sayfadan formülle geldiğini yazmışsınız.

Bence; üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış
gerçek ham veri belgesi/sayfası üzerinden soru sormanız daha doğru olur ama
yine de ben ilk örnek belge üzerinden cevap vereyim.

1) Birinci formülü C4 hücresine uygulayıp sağa ve aşağı kopyalayın (Mal Adı ve Miktar)
2) B sütununu GIB ibaresi içermeyen ve boş olmayan şeklinde fitreleyip,
ikinci formülü G5 hücresine uygulayın ve bu hücreyi sağa doğru H5'e kopyalayın,
ardından da G5:H5'i kopyalayıp filtre sonucunda kalan satırlarda G ve H sütunu hücrelerini seçip yapıştırın. Formüldeki 50 sayısını veri satır adetinden büyük başka bir sayı olarak değiştirebilirsiniz.

VBA:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(3 satır)
 
Çözüm
Ömer Baran Üstadım, Yardımınıza teşekkür ederim.
--İkinci formülü dediğiniz üzere uyguladım. G5'a dizi formülü olarak uygulayıp sonra H5 e kopyaladım.
G5 ve H5 hücrelerini tekrar kopyalayarak süzülmüş haldeki satırlara G6:H33 'e kopyaladım...
G5:H8 olan ilk GIB fatura alanında doğru sonuç geldi. Ancak G11:H33 alanına sonuç değerler olarak G5:H5 sonuçları tüm satırlar boyunca aynı değerleri geldi. Filtrelemeyi kaldırdığımda
G10, H10 ve aşağısındaki B sütunu GİB değerlerinin olduğu satıların elle girili değerlerinin G5 ve H5 formül sonuç değerleri olarak değiştiği ve GIB harici formül değerlerinin de sabit kaldığı gözlemledim. Dosya mevcut hali ile ektedir. Nedeni bulamadım.
--Anlayamadığım bir hususta Fatura alanlarında (Örneğin:B4:L8 bi fatura alanı) 9. satır iki alanı ayırmak için... I Sütunundaki dağıtılacak değer. formül içinde bağlantı göremedim. Nasıl oldu?

-- "Hesap-Formül2 alanı" isimli sayfa için M4 ve N4 hücrelerine aynı sonuçları getirecek formülü de müsait zamanınızda yapabilir misiniz.
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Ömer Baran Üstadım.
Filtreleme işini ben hatalı yapmışım. "Boş olanlar" işaretini kaldırmış.
İkinci formülün kopyalanması dediğiniz gibi oldu.
Ama anlayamadığım I sütundaki değeri nasıl dağıttı? Formülden çözemedim. Benim anlatım formülünde J sütunundaki Kur ile E sütunundaki değerleri çarparak dağıtmıştım.

Kalan formül Talebi-- "Hesap-Formül2 alanı" isimli sayfa için M4 ve N4 hücrelerine aynı sonuçları getirecek formülü de müsait zamanınızda yapabilir misiniz.

Teşekkür ederim.
 
Üstadım,
Sizin ikinci formülü diğer sayfadaki M ve N sütunlarına uyguladım.
"Bir taşla iki kuş vurmuşsunuz."
Yine harika bir formül olmuş.
Çok teşekkür ederim.
 
Üst