Satır ve Sütun Kesişme Noktasındaki Verileri Bulma isimli ipucumuz, iki kriterli aramalarda Excel Formülleri sonuca nasıl ulaşacağınız hakkında sizlere bilgiler vermek amacıyla hazırlanmış öğretici bir yazıdır.

Satır ve Sütun Kesişme Noktasındaki Verileri Bulma

İNDİS ve KAÇINCI Fonksiyonları​

Başlı başına çok fazla işe yaramasalarda, bu iki fonksiyon bir araya geldiğinde ortaya çıkan sonuçlar gerçekten muıhteşemdir. Satır ve Sütun Kesişme Noktasındaki Verileri Bulma ihtiyacının çözümü içinde, tüm Excel versiyonlarında sorunsuzca çalışmaları için tercih sebebi olabilirler. Bu iki fonksiyon ile sonuç elde etmemiz için kullanacağımız formül şu şekilde olacaktır:
Kod:
İçeriği görüntülemek için giriş yapmalısınız
(1 satır)
Dinamik olarak istediğimiz sonucu bulmuş olduk.

DÜŞEYARA ve KAÇINCI Fonksiyonları​

Excel'de ARAMA ihtiyacı hasıl olduğundan ilk akla gelen fonksiyon genelde DÜŞEYARA'dır. Lakin dinamik olmayan yapısı ile sonuçları üretmesi akla gelinirliği kadar başarılı değildir. Yine de üstteki gibi bir tablodan iki kritere göre arama yapmak için DÜŞEYARA fonksiyonuna küçük bir KAÇINCI fonksiyonu katkısı ile sonucu elde edebilirsiniz. Bunun için kullanacağınız formül şu şekilde olmalıdır:
Kod:
İçeriği görüntülemek için giriş yapmalısınız
(1 satır)
Sonuç 36 olarak karşınıza çıkacaktır. Buradaki Materyal ismini ve grubu değiştirseniz bile, formüle "dinamik arama" özelliği katan KAÇINCI fonksiyonu, sütun_indis_sayısı öğesine herhangi bir şekilde elle müdahale etmenize gerek kalmadan otomatik olarak sonucu bulmanızı sağlayacaktır.

ÇAPRAZARA Fonksiyonu​

ÇAPRAZARA, Excel 365 ve Excel 2021 versiyonlarında yer alan, muhteviyatındaki özellikler ile DÜŞEYARA ve YATAYARA fonksiyonlarının yaptıklarını tek başına yapan bir fonksiyondur. Detayları ve neleri yapacağı hakkında daha fazla fikir edinmek isterseniz; ÇAPRAZARA Fonksiyonu isimli eğitim setimizi "ÜCRETSİZ" olarak YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Üstteki tabloya göre arama yapmak için ise, aşağıdaki formülü kullanmamız yeterli olacaktır:
Kod:
İçeriği görüntülemek için giriş yapmalısınız
(1 satır)
Gördüğünüz üzere bir formül içinde iki kez ÇAPRAZARA kullanımış ve sonuç elde edilmiştir.

Satır ve Sütun Kesişme Noktasındaki Verileri Bulma


Gördüğünüz üzere, Excel'de bir sonuca ulaşmak için 3 ayrı yöntemi kullandık. Bu yöntemlerin sayısı daha da arttırılabilir.

Yazımızdan faydalanmanız temennisiyle.
 

Ekli dosyalar

Üst