Immediate Window

Immediate Window son derece kullanışlıdır ve küçük kod parçacıklarını test etmenize ve çalıştırmanıza olanak sağlamaya yarar. Bu pencere, VBA kodlarını doğrudan çalıştırmak yerine, test etmek ve kodunuzda hata ayıklamaya yardımcı olmak için kullanılan oldukça faydalı bir alandır.

Bir program çalışırken herhangi bir VBA deyimini manuel olarak çalıştırmanıza izin verir. Immediate Window, özellikle değişkenleri veya özellikleri test etmek için kullanışlıdır. Immediate Window, Seçenekler iletişim kutusunun Yerleştirme Sekmesi'nden sabitlenebilir bir pencere yapmadığınız sürece, ekranınızın herhangi bir yerine sürüklenebilir ve konumlandırılabilir.

Kapat kutusuna tıklayarak pencereyi kapatabilirsiniz. Kapat kutusu görünmüyorsa, Kapat kutusunu görünür yapmak için Başlık çubuğuna çift tıklayın ve ardından tıklayın.

Bu pencereye ulaşmak için, Menu Bar -> View > Immediate Window tıklamanız yeterli olacaktır. Bu pencereyi, Ctrl + G kısayolunu kullanarakta açabilirsiniz.

Immediate Window-1.webp


Immediate Window Kullanım Adımları
  • Mesajları görüntüleme.
  • Komutları hemen yürütme.
  • İfadeleri hemen değerlendirme.
Beklenmeyen bir durum olduğunda kod yürütmeyi duraklatmanın ve inceleme yapmanın çok kullanışlı bir yoludur. Bir kod yazıldığında ve Enter tuşuna basıldığında kodun işlevi hemen çalışmaya başlamaktadır. Kodları durdurmuşsanız, tekrar çalıştırmak için herhangi bir satırdayken Enter tuşuna basabilirsiniz.

Immediate Window değişken değerleri görüntülemek için kodunuzun herhangi bir yerinde Debug.Print deyimlerini kullanabilirsiniz. Bu pencerede işlem yapmak hem öğretici hem de çok kullanışlıdır.

Kod:
Debug.Print "Buradaki kodlar ne işe yaramaktadır?"

Debug.Print ile bir değeri yazsanız dahi, Immediate Window varsayılan olarak açılmaz. Eğer VBE'de bu alan görünmüyorsa, Ctrl + G tuşlarına basıp tekrardan açmanız gerekir.

Immediate Window, kodlarınızın değiştirmenize izin vermez, sadece onları görüntülemek için kullanılır. Debug.Print ifadelerini gerçek koda dahil ederek veya doğrudan print ifadelerini girerek hemen pencereye yazdırmanın iki yolu vardır.

Kod:
Debug.Print Range("A1").Value ? Range("A1").Value

Not Break modunda, Immediate Window'da bir deyim, Prosedür kutusunda görüntülenen bağlamda veya kapsamda yürütülür. Örneğin, DegiskenAdi yazdır yazarsanız, çıktınız yerel bir değişkenin değeridir. Bu, program durduğunda yürütmekte olduğunuz prosedürde Print yönteminin gerçekleşmiş olmasıyla aynıdır.

Mesajları Görüntüleme
Bir ifadeyi test etmek için Immediate Window'u kullanabilirsiniz.

Komutları Yürütme
Ayrıca komutları veya prosedürleri doğrudan yürütebilirsiniz. Kod penceresindeki kodu kopyalayıp Immediate Window'a yapıştırın, ancak kodu Immediate Window'da kaydetmenize izin vermez.Bir kod satırı yazın veya yapıştırın ve çalıştırmak için ENTER'a basın.

İfadeleri Hemen Değerlendirin
Anında Pencerede bir ifadeyi değerlendirmek için, ifadenizin önüne bir soru işareti (?) koyun.

Kod:
? Application.Caption

Üstteki kodu Immediate Window'a yapıştırıp Enter tuşuna bastığınızda, açık olan dosyanın tam adını ve Caption değerini hemen bir alt satıra yazdıracaktır.

Kod:
? MsgBox("",vbOkCancel) 1 döndürür

Üstteki kodu Immediate Window'a yapıştırıp Enter tuşuna bastığınızda, ekranda boş bir MsgBox nesnesi döndürecektir.

Önemli

Immediate Window'da, değişkenlere veya özelliklere değer atamak veya adlarını vererek makroları başlatmak da mümkündür. Immediate Window, herhangi bir önceki bildirim olmadan yeni değişkenler tanıtabilirsiniz (Option Explicit bildirilmese bile)

Kod satırlarını doğrudan Immediate Window'ta çalıştırabilirsiniz. Birden çok kod satırı çalıştırabilirsiniz (döngüler dahil). Uzun metin dizelerini daha okunabilir hale getirmek için vbCrLf'yi dahil edebilirsiniz.
 
Üst