Excel Öğrenmeye Nereden Başlamalı içeriğimizde, en çok ihtiyaç duyulan konuların başında gelen bu soruya dair bilgiler yer almaktadır.

Microsoft Excel, ofis programları içerisinde şüphesiz en faydalı ve kullanılan programdır. Bu faydası öyle fazladır ki, kullanıcılar "acaba öğrenmeye nereden başlamalıyım?" şeklinde sık sık sorular sormakta, belki de aramalar yapmaktadırlar. Biz de bu içeriğimizde, sizlerin de mutlaka katılımları ile Excel öğrenmeye nereden başlamalı bilgisi için detayları ele almak istedik.

Eğer, Excel öğrenmeyi planlıyorsanız bunun için bence kesinlikle bu öğretiye "adanmış" olmanız gerekmektedir. Bu adanma, öğrenme sürecinin yarısıdır! Çünkü öğrenme sadece laftan ibaret olursa; o zaman sadece günü kurtarmaktan öteye geçemeyecektir.

İlk olarak başlamanız gereken husus, mutlaka Excel'in ön yüzü ve ön yüzde nelerin yapılabileceği olmalıdır. Tabi ilk olarak bilmeniz gereken, "Çalışma Kitabı", "Çalışma Sayfası", "Hücre", "Satır", "Sütun", "Şerit Menü" kavramlarının neler olduğudur. Bu bahsettiğim kavramlar, Excel'in temel yapısını oluşturmaktadır diyebiliriz.

İkinci aşamada ise, Şerit Menü'de hangi özelliklerin bulunduğu ve ne işe yaradığı öğrenilmektedir. Sonuçta her menü'de bir takım yazılı olan butonlar, sekmeler vs bulunmaktadır. Sadece o yazılı olanlardan birinin adını internette aramaya yazsanız bile, karşınıza çıkacak binlerce içerik çıkmaktadır. Şerit Menü'de, Excel'in neredeyse tüm özellikleri kolayca ulaşılabilir haldedir. Yani varsayılan olarak Şerit Menü'de gelmektedir. Bu özelliklerden bazılarını, Formüller, Grafikler, Özet Tablo, Koşullu Biçimlendirme, Veri Doğrulama gibi özetleyebiliriz.

Son aşamada ise, Excel'in ön yüzündeki detaylara iyice hakim olmuşsanız ya da o özellikler ile istenilen sonuçları elde edemiyorsanız, dipsiz bir kuyu olan Makrolar kısmına geçmeniz gerekir.

Sizlerinde konuya katılımlarınızı, yorumlarınızı beklerim.
 
:XD
2018 yılındaki anılarım geldi birden aklıma.. (Benim Excel'i öğrenmeye başlama aşamalarım)

* Hemen hemen 1 sene boyunca Excel'i sadece aç, biraz bakın ve anlamadan hemen kapat.
* Tablo yapmak için hücre kenarlıklarını çizgilerle yapmak. İnanılmaz zordu benim için. Ve çok zaman harcamıştım.
* Tablo yaptıktan sonra da (yaklaşık 15 satır kadardı) sütunun birindeki sayıların toplamını almak için
=D2 + D3 + D4 + D5 + D6 + d7 + D8 + D9 + D10 + D11 + D12 + D13 + D14 +D15
gibi, = yazdıktan sonra, her bir hücreye tıklayıp + işareti yazmıştım.
Hücreleri seçerken de kenarlıklar için çizdiğim çizgiler bana hep engel oluyordu.
Sonuçta Mutluydum ama...
Çok sonra öğrendim ki (bu benim Excel'de öğrendiğim ilk işlev) TOPLA işleviyle =TOPLA(D2:D15) yazarak toplam alınmaktaymış.
 
Excel'i ilk açtığım yıl, 1997 idi.
Ve binlerce satırlık bir tabloya, o dönemdeki müdürüm tek tek elle sıra numarası yazmamı istemişti.
E tabi bilmeyince başladım 1, 2, 3.... baktım olmuyor, şirkette yanlış anımsamıyorsam bilgisayar mühendisi olan bir abiye "bunun kolay bir yolu yok mu abi?" dediğimde aldığım cevap aynen şu 🤯 emoji gibi yaptı beni.
"A1'e 1 yaz, A2'ye iki yaz, ikisini seç, ne kadar satır varsa aşağı doğru sürükle..."
Sonrasında ise, asıl şoku ama muhtemelen satır numaralarını yazmamın saatler süreceğini düşünen müdürüm yaşamıştı.

Hep derim, Excel öğrenmek için sıradanlığı bir kenara bırakmak gerek.
Yoksa bir adım öteye geçemezsiniz!
 
Üst