T

Çözüldü Okul durumuna göre sıra numarası verme

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan teyadih
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

teyadih

Normal Üye
Excel Versiyonu
Excel 2016
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Merhaba arkadaşlar. Ekli dosyada da açıkladığım üzere başarılı olanları belirli okul adlarına öncelik vermek üzere sıra numarası verecek bir formüle ihtiyacım var. Yardım eder misiniz?
 

Ekli dosyalar

Selamlar,

Dokumanınızdan hareketle, ayrı bir dosya hazırladım... İncelersiniz....
*** Dosyada Yardımcı kolon kullanıldı.

Sorunuzla ilgili olarak NET olmayanlar,
1 - Kaç satırlık veri olacak, ya da siz kaç satıra kadar değerlendirmeye alacaksınız.
Hazırlanan dokumanda, SON Dolu satırınıza göre referans aralığı kullanıldı.
2 - Aralarda ya da değerlendirmeye alacağınız alanda BOŞ ya da daha farklı değerlere sahip hücreler var mıdır?
Hazırlanan dokumanda, aralarda BOŞLUK ("") olması durumu dikkate alındı.

Dokumanınızdaki en önemli eksiklik
*** L8-L10 daki okullar
1 - K Kolonundaki okul isimleri, L8 - L10 arasındaki okul isimlerinde olmalı.
Madem ki, K kolonundaki okul isimleri formülle getirilmekte, dolayısıyla bir baz Okul isimleri listeniz vardır. Bu listeyi kullanabilirsiniz. Ya da okul isimlerini o listeye göre yazabilirsiniz.
Böylece K Kolonunda yazan okul isimlerinin bu listede direkt olarak aranması kolay olacaktır.
2 - Ya da K kolonunda yazılanların içerisinde, hazırlanan listedeki okul isimleri aranmalıdır. Örnek Adalet MYO yazılı listede, ama, K kolonunda ise Lisans-Adalet MYO ya da sadece Adalet MYO yazmakta.
3 - Yani sadece TEK taraflı arattırma yapılmalı. Ya K Kolonunu listede arattıracaksınız ki NORMAL olan budur. Ya da Listeyi K kolonunda arattıracaksınız ki bu Performans açısından problem çünkü Dizi formüle dönecek.
*** Arattırılacak olan NET olmalıdır.
Örnek Listenizde Adalet ML var... K kolonunda ise Adalet ML ya da Adalet ML içeren ibare YOK. K Kolonunda Adalet M.Lisesi mevcut. Arattırma neye göre yapılacak. Adalet M deseniz, Adalet MYO yu da kapsar. Adalet M. ya da Adalet M.L gibi arattırmanız gerekir.
*** Diğer taraftan "L8-L10 daki okullarda duruma göre eksilme ve artma olabilir." ifadenize göre de listenin dokumanınıza göre bağımsız bir alanına (ya da Ayrı bir sayfaya) LİSTE hazırlanmalı ve ÖNCELİK lere göre de değerlendirmeye alınmalı

Özetle, işin normali olan, K Kolonunda kullanılan Okul isimlerinin aynılarını içeren listeniz olmalı ve bu listede de ÖNCELİK belirlemelisiniz.

Manuel yapmış olduğunuz sıralamayı KONTROL ediniz... Çünkü formüllerle elde edilen sıralamada farklılıklar var. Eğer Manuel sıralama DOĞRU diyorsanız ya açıklamalarda bir eksiklik olabilir, ya da ben tam anlamamış olabilirim....
 

Ekli dosyalar

Adalet myo ile adalet ml nin öncelik hakkı bulunduğundan şu anda lisans mezunu olan ancak daha önce adalet myo veya adalet ml bitirenlerin ikisini de giriyoruz
 
Adalet myo ile adalet ml nin öncelik hakkı bulunduğundan şu anda lisans mezunu olan ancak daha önce adalet myo veya adalet ml bitirenlerin ikisini de giriyoruz
Benim söylemek istediğim, bu okulların niçin yazıldığı değil...
Amacım, bu okulların, Excel e arattırma koşullarının belirlenebilmesi.....
Diğer bir ifade ile, Adalet ML ibaresini K Kolonunda aratırsanız sonuç 0. Çünkü K Kolonunda Adalet ML içeren bir ibare yok. Oysa ki Adalet ML ile demek istediğiniz K Kolonunda, Adalet M.Lisesi şeklinde yazılmış olan ibareler.

Esas demek istediğim ise, Liste, öyle bir şekilde hazırlanmalı ki, K Kolonunda yazılan TÜM Okul isimleri BİRE-BİR Aynı karaterlerle Listede olmalı...
(Ya da, Liste TAM olmalı ama, K Kolonudaki ibareler Listede SADECE bir hücrede bulunacak şekilde kısaltılmalı.....Bir örnek daha vereyim... Adalet MYO listede var. Ve sizin K Kolonunda ise yazan ise Adalet M.Y.O. olsun..... Sorum şu. Excel, neyi ne ile karşılaştırıp bu ikisini EŞİT göstersin.....

Evet.... Size bir örnek daha ekliyorum.... (Yarın ben muhtemelen hiç müsait olmayacağım. Şehir dışına çıkma ihtimalim yüksek)
Sayfa2 de K Kolonunda olması muhtemel TÜM Okul isimlerini yazmaya çalıştım.... Önceliklerini de Sizin sorunuza göre belirledim.,
** Burada bir problem olma ihtimali var. Şöyle ki, öncelik no. 12 den BÜYÜK olursa ilk dosyada Excelin 15 basamak Sayı saklama sorunu ile karşılaşılır. O nedenle yardımcı kolondaki formülde değişiklik yapıldı.
** Şu haliyle sizin 3 OKUL için önceliğiniz var ve gerek ilk dosya ve gerekse bu dosya AYNI sonucu üretecektir.
** Açıklamayı dosyada yapmaya çalıştım.
 

Ekli dosyalar

Merhaba sayın 52779 gönderdiğiniz örnek dosyaları inceledim. Her ne kadar ben eksik bilgi vermiş isem de siz kapsamlı olarak hazırlamışsınız elinize sağlık. Her iki örnekte uygun ancak okul bilgisi aynı sayfada olduğu için birinci gönderdiğiniz örneği kullanacağım. Tekrar teşekkür ederim kolay gelsin.
 
Selamlar,
Önceki mesajlarım, gerek Excel de arattırmalarda aranılacak/arattırılacak ibarelerin önemi ve gerekse de hazır bir okul listeniz varsa direkt olarak o listenin kullanımına yönelik bilgilendirme amaçlıydı.


Yeni hazırladığım dosyayı incelersiniz.
Bu dosyada,
** Değerlendirme aralığı eski örneklerde 12 - 41 satırlar arasında idi. Bu dosyada ise, sizin dosyanızdan hareketle, 12 - 612 satırlar arasında olacak şekilde düzenlendi.
** Okul listesi AYNI sayfada... Ben Yardımcı kolonun hemen yanına düzenledim... Siz istediğiniz yere aktarırsınız.
** Okul listesi, K Kolonundaki okulların BENZERSİZ olarak listelenmesi ile elde edildi. Lste DİZİ formüller kullanılarak oluşturuldu. Öncelik No kolonu okul listesinin hemen yanında ve tarafınızdan yazılacak.
** Gerek Yardımcı Kolon ve Gerekse Sıralama kolonundaki formüller yeniden düzenlendi...
1 - Ortalama Kolonunuzda sayısal değerlerden sonra #DEĞER! hataları geldiğinden formül bu duruma göre düzenlendi.
2 - Okul listesi kaç adetle sınırlı olduğu bilinmediğinden, Excelin 15 basamak Sayı saklama durumuna göre formül düzenlendi.
3 - Ad Tanımlamalarını istemediğinizi düşündüğümden, Okul Listesi için Ad Tanımlamaları ile Dinamik Alan oluşturmadım. Dinamik Alanlar formül içerisinde olacak şekilde yardımcı kolondaki formül düzenlendi.

Düzeltme : Dinamik alan için okul listesindeki Son Dolu satıra göre liste satır adedi hesaplanmasındaki formül değişikliği nedeniyle dosya yeniden eklendi...(14.04.2021 13:15)
 

Ekli dosyalar

Moderatörün son düzenlenenleri:
Dosyada, Okul listesi ile ilgili dinamik alan için, Okul listesi satır adedinin hesaplanmasına yönelik formülde değişiklik yaptım. Yeni dosya bir önceki mesajıma eklendi.
 
Üst