Makro Kaydetme

"Makro Kaydet" özelliği Excel VBA'da bulunan çok kullanışlı bir araçtır, Excel ile gerçekleştirdiğiniz her görevi kaydeder, (aynı bir ses kaydedici gibi düşünebilirsiniz). Bu özelliği kullanarak, bir kez kayıt yaparsanız, sonrasında tekrar aynı işlemleri yapmanıza gerek kalmaz. Ardından, bir düğmeye tıklama ile yaptığınız işlemlerin tekrarlanmasını sağlarsınız. Excel VBA'da makro yazmayı bilmeyenler için harika bir yardımcıdır. Yapmak istediğiniz işlemi makro kaydediciyi kullanarak gerçekleştirin, kaydı durdurun ve kodların nasıl oluştuğunu Visual Basic Editör'ünü açarak inceleyin.
İnanılmaz birşey!

Lakin, bu harika özellik ile herşeyi yapma şansınız da yoktur. Örneğin, bir döngü dizisi oluşturamazsınız. Ayrıca, makro kaydedici gerekenden daha fazla kod kullanır, bu da işleminizi yavaşlamasına sebep olur. Makroları kullanmaya başladıkça bu özelliği sadece hatırlamadığınız kodlar için kullanacağınızı göreceksiniz. Ama başlangıç için inanılmaz kıymetlidir, unutmayın!

Makro Kaydet

1. Geliştirici sekmesinden Makro Kaydet'e tıklayın.

mk1.webp


2. Bir makro adı yazın.

3. Açılır listeden Bu Çalışma Kitabını seçin. Sonuç olarak, makro sadece mevcut çalışma kitabında kullanılır.

mk2.webp


Not: Makronuzu Kişisel Makro Çalışma Kitabında saklarsanız, makro tüm çalışma kitaplarınız için kullanılabilir olacaktır (Tüm Excel Dosyalarında). Bu, Excel'i her başlattığınızda otomatik olarak açılan gizli bir çalışma kitabında saklanır. Makronuzu Yeni Çalışma Kitabında saklarsanız, makro yalnızca otomatik olarak yeni açılan bir çalışma kitabında kullanılabilir.

4. Tamam'a tıklayın.

5. Etkin hücreye sağ fare tuşuyla tıklayın (seçilen hücre). Başka bir hücre seçmediğinizden emin olun! Ardından, Hücreleri Biçimlendir'i tıklayın.

mk3.webp


6. Örnek olarak Yüzde Oranı'nı seçin.

mk4.webp


7. Tamam'a tıklayın.

8. Son olarak, Kaydı Durdur’u tıklayın.

mk5.webp


Makro Kaydetme tamamlanmıştır, tebrikler :)

Kayıtlı Makroyu Çalıştırma

Şimdi, üst kısımda anlattığımız, sayı biçimini Yüzde Oranı olarak değiştirip değiştiremeyeceğini görmek için makroyu test edeceğiz.

1. Seçtiğiniz bir aralığa, 0 ile 1 arasında (ondalıklı sayılarda olabilir) sayılar yazın.

2. Sayıları yazdığınız alanı seçin.

mk6.webp


3. Geliştirici sekmesinden Makrolar'ı tıklayın.

mk7.webp


4. Çalıştır'a tıklayın.

mk8.webp


Sonuç:

mk9.webp


Makroyu Görme

Makroyu görmek için Visual Basic Düzenleyicisi'ni açın.

mk10.webp


Not: Makro, Module1 adlı bir modül içine yerleştirilmiştir. Bir modüle yerleştirilen kod, bu dosyanın tüm çalışma kitaplarında kullanılabilir.
 
Geri
Üst