Karakter Sayma

7225.webp


Bu yazımızda, bir hücredeki veya veri aralığındaki hücrelerde yer alan karakterleri sayısının kaç tane olduğunu bulmayı anlatacağız.

1. Excel'deki UZUNLUK formülü, bir hücredeki karakter sayısını sayar.

ks1.webp


Açıklama:

Bu örnekte UZUNLUK formülü A1 hücresindeki 4 sayıyı, 1 boşluğu ve 5 harfi saydı.

2. Bir veri aralığında yer alan hücrelerdeki karakter sayısını, TOPLA ve UZUNLUK formüllerini birlikte kullanarak bulabiliriz.

ks2.webp


Not: Gördüğünüz gibi, bu formül oldukça uzun oldu.

3. Aşağıdaki dizi formülü ile, bir veri aralığındaki hücrelerin karakter sayısını kolayca bulabiliriz.

ks3.webp


Not: Formül çubuğuna baktığınızda, bunun bir dizi formülü olduğunu ve {} köşeli parantez içine alındığını görürsünüz. Dizi formülü TOPLA formülünü {10; 8; 6; 5} şeklinde kullanır ve bu sayıların toplamı olarak sonuç 29 olur. Excel'in önemli bir özelliği olan dizi formülü, başlangıç düzey Excel kullanıcılarına anlaşılmaz gelebilir ama yazılarımızı takip ederseniz, sonraki yazılarımızda detaylarını ve hangi durumlarda kullanacağınızı anlatacağız.

4. Belirli bir karakterin (aşağıdaki örnekte, "k" harfini saydık) bir hücrede kaç tane olduğunu saymak için UZUNLUK ve YERİNEKOY formüllerini kullanabiliriz.

ks4.webp


Açıklama:

YERİNEKOY formülü, seçtiğimiz hücredeki karakterleri alır ve belirlediğimiz karakterleri, görmek istediğimiz yeni karakterler ile değiştirir. Biz yukarıdaki örneğimizde görmek istemediğimiz (aslında saymak istediğimiz) "k" harfinin yerine boşluk gelsin dedik. Toplamda uzunluğu 10 karakter olan örneğimizde 2 tane "k" harfi kullanılmş. YERİNEKOY formülü ile gelen sonuca göre "k" harfleri yerine boşluk gelmesini istediğimiz için geriye 8 karakterimiz kaldı. Metnimizin orjinali 10 karakterden, "k" harfleri çıktıktan sonra geriye kalan 8 karakteri çıkardığımızda "k" harfinin 2 kez kullanıldığı sonucuna ulaşmış olduk.

Excel'de sonuca gitmek için bu tür işlemlere çok fazla ihtiyaç duyacağımızı bilmemiz gerekir. Formülleri sık sık kullanmaya ve her birinin hangi işe yaradığını anlamaya başladığınızda, hangi formülü nerede kullanacağınıza çok kolay bir şekilde hakim olacaksınız.

5. Aşağıdaki dizi formülü, belirlediğimiz bir karakterin (bu sefer "s" harfini kullanalım) bir veri aralığındaki hücrelerde kaç kez kullanıldığını sayar.

ks5.webp


Not: Dikkatli bakarsanız, "s" harfinin aslında 3 tane olduğunu görürsünüz. Ama YERİNEKOY formülüne girdiğimiz değer büyük / küçük harfe duyarlıdır ve bu nedenle "Sokak" kelimesinde geçen büyük "S" dikkate alınmamıştır. Bu detayı atlamamanız gerekir.

6. Aşağıdaki dizi formülü, belirlediğimiz bir karakteri ("s" harfini kullanalım) büyük küçük ayırt etmeksizin, bir veri aralığındaki hücrelerde kaç kez kullanıldığını sayar.

ks6.webp


Açıklama: Yine küçük bir hile (yararlı hileler tabi) yaptık ve KÜÇÜKHARF formülü ile tüm karakterleri küçük harfe dönüştürüp tüm "s" harflerini saymasını sağladık.
 
Geri
Üst