Fazlalık Boşluklar Nasıl Kaldırılır isimli içerikte, istemsiz bir şekilde farklı nedenler ile oluşan fazla boşlukların nasıl kaldırılacağını öğreten bir yazı bulunmaktadır.
Fazla Boşluklar Neden Oluşurlar?
Excel oldukça gelişmiş bir algoritmaya sahip bir yazılımdır. Ancak, bazen küçücük bazı nüanslar, bu muhteşem algoritmayı bile sekmeye uğratmaktadırlar. Bu küçük nüanslardan bir tanesi de hücre içerisinde gereksiz yere, bilinçki ya da bilinçsiz bırakılan fazladan boşluklardır. Çoğu kullanıcının önemsemediği bu fazlalık boşluklar, kritik öneme sahip verilerde hatalı sonuçlar üretmeye sebep olabilir. Çoğu kullanıcı özellikle klavyeyi kullanırken, kelimeden sonra el alışkanlığı gereği space tuşuna basmaktadır. İki kelime arasında boşluk verilmesi açısından gereklidir ama son kelimeden sonra bırakılan boşluk ise zararlıdır. Bu boşlukların nasıl kaldırılacağına dair dört ayrı yöntem kullanabiliriz.1. KIRP Formülü ile Baştaki ve Sondaki Boşlukları Kaldırma
Özellikle Excel'e başka programlardan yapılan aktarımlarda, üstteki gibi hem Excel işlevlerini kullanamayacağınız hem de göze hoş gelmeyen veriler ile karşılaşabilirsiniz. Bu gibi bir veri karşılaşmak istenen bir olmasa da, enkaz diye tabir edebileceğimiz böyle bir veriyi muhteşem bir hale getirmenin kolay bir yöntemi vardır.Yöntemdeki sihirli kelime KIRP...
KIPP formülünü kullanarak oluşturduğumuz formül sonrasındaki durum için hemen aşağıdaki görüntüyü inceleyin.
Gördüğünüz gibi, hücreden tüm istenmeyen ve öndeki boşlukları kaldırmak için KIRP formülünü kullandık. Yazdığımız metin değerinde toplamda 74 karakter var. Ama KIRP formülü ile bu sayı 45'e düştü. Bunun anlamı, hatalı olarak yazılı olan ilk adres metnindeki boşlukların silinip, doğru bir biçimlendirme ile konumlandırılmış demektir.
2. Ekstra Satır Sonu Boşluğunu Kaldırma
Bir metin dizesinde satır sonu alma olasılığınız da vardır. Bu durumda TEMİZ ve KIRP kombinasyonunu kullanmanız gerekir, burada TEMİZ formülü satır sonu içeren tüm yazdırılmayan karakterleri kaldırabilir.Formülün Çalışma Mantığı
Her şeyden önce, TEMİZ metin dizisindeki tüm yazdırılmayan karakterleri kaldırır ve ardından KIRP, iki kelime arasındaki boşluk dışındaki tüm istenmeyen boşlukları metin dizesinden kaldırmaktadır.3. Bir Hücreden Tüm Boşlukları Kaldırma
Bazen TEMİZ ve KIRP formülü bazı boşlukları kaldırmakta başarılı olmaz.Örneğin, bir hücrede bölünemez bir boşluk varsa, bu iki işlevi kullanarak bununla başa çıkamazsınız. Ve bu problem için TEMİZ, KIRP ve YERİNEKOY formüllerini iç içe kullanmamız gerekmektedir.
Aşağıdaki örnekte, bir çalışma sayfasına aktarılmış telefon numaralarının bir listesi var ve bu numaralar bazı istenmeyen beyaz boşluklardan oluşmaktadır. Bizim ise bunları 10 haneli bir telefonu numarasına biçimine çevirmemiz gerekmektedir.
Formülün Çalışma Mantığı
YERİNEKOY, bir metin dizesindeki belirli bir karakteri veya bir dizi karakteri bulmanıza ve diğer bazı karakterlerle veya tek bir karakterle değiştirmenize yardımcı olur. Dolayısıyla, burada yapılan şeyde, bu yöntem ile birden fazla boşlukları bulup, KIRP ve TEMİZ ile sorunu çözmek oldu.Üstteki resme dikkat ederseniz, KIRP ve KIRP, TEMİZ formülleri ile denenen yöntemlerde sonuca ulaşılamamıştır.
4. Tüm Boşlukları Kaldırmak için Bul ve Değiştir Seçeneğini Kullanma
Son olarak bu tür işlemleri çözmek için herhangi bir formül kullanmanıza gerek olmayan yöntemi anlatalım istedik. Bu Excel'in oldukça faydalı olan BUL ve DEĞİŞTİR özelliğinden başkası değil...BUL ve DEĞİŞTİR yöntemi ile boşlukları kaldırmamızın adımları şu şekildedir:
- Fazlalık boşlukları kaldırmak istediğiniz hücreyi veya hücre aralığını seçin.
- Bul ve Değiştir seçeneğini etkinleştirmek için kısayol tuşunu kullanın: Ctrl + H.
- "Aranan" kutucuğuna boşluk tuşunu (space) kullanarak bir boşluk ekleyin ve "Yeni Değer" boş kalmalıdır. Tümünü değiştir düğmesini tıklayın, kaç tane boş alanın değiştirildiği hakkında bir açılır mesaj alacaksınız.
Bu yöntemi yalnızca seçili hücrelerden tüm boşluk türlerini kaldırmanız onaylandığında kullanın.
Sonuç
Fazlalık boşluklar her zaman rahatsız edicidir. Ama şimdi bunları çıkarmak için 4 farklı yönteminiz var ve bu yöntemlerden herhangi birini seçip, böyle bir olası sorun yaşarsanız artık kolayca üstesinden gelebilirsiniz. Ummarım bu yazı okuyanlar için faydalı olmuştur.Bu makalede kullandığımız örnek dosyayı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Dosya ikonu
Fazla Boşlukları Kırpma işleminin nasıl yapılacağını öğreten bir Excel dosyası bulunmaktadır.