Satış Bedelini Altı Aylık Dönemlere Ayırma

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mars2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mars2

Kullanıcı
Excel Versiyonu
Excel 2016
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
İyi Akşamlar;

Bir satış söz konusu satış bedelinin bir kısmını peşin alıp kalanını 6 aylık dönemlere bölmek istiyorum. Ancak satış bedelinin peşinatının yatırıldipğı tarih yıl sonunda önceki 6 aydan daha az ise bu aylar diklate alınacak yeni yıldan itibaren 6 aylık dönemlere ayıran mkra veya förmüle ihtiyacın bulunmaktadır.
Taksiy sayısı toplamda 10 yıl ise 120 ay, 5 yıl ise 60 ay olacak

Satış Bedeli1.197.000,00 ₺
Peşinat Oranı30
Peşinat359.100,00 ₺
Kalan837.900,00 ₺
21.12.2022
Taksit Yıl10
Taksit Bitil tarikhi21.12.2032

Örnek 1
1 Taksit 21.12.2022
2 6 ay 21.01.2023 - 21.06.2023
3 6 ay .21.07.2023 - 21.122023
4 6 ay 21.01.2021 - 21.06.2024 ...

Örnek2
1 Taksit 21.11.2022 - 21.12.2022
2 6 ay 21.01.2023 - 21.06.2023
3 6 ay .21.07.2023 - 21.122023
4 6 ay 21.01.2021 - 21.06.2024 ...

Ekli dosyalar

Fikrim, açıklamanızın yeteri kadar anlaşılır olmadığı yönünde,
belki de örnek belgede sağa doğru yeni sütunlara farklı örnekler vererek bunlara ait olması gereken sonuçları da elle yazarak göstermelisiniz.
Ekleyeceğiniz örneklerde diyelim bir tane Şubat peşinatlı, bir tane Temmuz peşinatlı, bir tane Ekim peşinatlı gibi yılın farklı aylarını kullanın ki bir tereddüt oluşmasın.

Hem belgede mevcut örnek, hem de ekleyeceğiniz yeni örneklerde tabloları aşağı doğru bir miktar daha uzatmalısınız.
Hatta 10 yıl için, neticede 20 tane olacağını düşündüğüm tarihleri yazıp tüm tabloyu elle yazarak doldurmak fazla zahmetli bir iş değil.
Buna göre oluşturacağınız yeni bir örnek belge yükleyin isterseniz.

Kaldı ki; çözüm aradığınıza göre biraz zahmetten zarar gelmez.
;)

Fikrim, açıklamanızın yeteri kadar anlaşılır olmadığı yönünde,
belki de örnek belgede sağa doğru yeni sütunlara farklı örnekler vererek bunlara ait olması gereken sonuçları da elle yazarak göstermelisiniz.
Ekleyeceğiniz örneklerde diyelim bir tane Şubat peşinatlı, bir tane Temmuz peşinatlı, bir tane Ekim peşinatlı gibi yılın farklı aylarını kullanın ki bir tereddüt oluşmasın.

Hem belgede mevcut örnek, hem de ekleyeceğiniz yeni örneklerde tabloları aşağı doğru bir miktar daha uzatmalısınız.
Hatta 10 yıl için, neticede 20 tane olacağını düşündüğüm tarihleri yazıp tüm tabloyu elle yazarak doldurmak fazla zahmetli bir iş değil.
Buna göre oluşturacağınız yeni bir örnek belge yükleyin isterseniz.

Kaldı ki; çözüm aradığınıza göre biraz zahmetten zarar gelmez.
;)
İyi Akşamlar;
Satış bedelinin;
a) En az yüzde yirmisi peşin, kalanı beş yılda ve altmış taksitle,
b) En az yüzde yirmi beşi peşin, kalanı yedi yılda ve seksen dört taksitle,
c) En az yüzde otuzu peşin, kalanı on yılda ve yüz yirmi taksitle, satın alan bu ödeme seçeneklerinden herhangi birini tercih edebilir.

Tabloda bu seçenekler dikkate alınarak taksit sayısına göre

aylık taksitler, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık değişim oranında artırılarak hesaplanır. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda aylık değişim oranları toplamının yıllık yüzde on ikiyi geçmesi halinde geçen kısım hesaba katılmaz.
Buna göre; ocak ayı öncesi ise ocak ayına kadar, ocak ayı sonrası ise temmuz ayına kadar aynı tutar dieğr aylat artış olacaktır.

Örneğin; peşinat temmuz ayından sonra ise Ağustos ile Aralık ayları içinde aynı tutar, ocaktan sonra ise artışlı tutar yatacak, peşinat ocak ayı sorası yattığında ise lubat - HAziran ayları içinde aynı tutar, Temmuzdan sonra ise artış olacaktır.

Tablonun B sutunda altışar aylık dönemler, yukarıdaki dönem kadar olacağından,

Ekli dosyalar

Açıklamalarına çok odaklanmadım. sadece belgenizdeki formülleri TEK FORMÜL haline getirdim.

Sayfanızın şeklini verdiğim ekran görüntüsündeki şekilde ayarlamışsanız,
A11 hücresine aşağıdaki formülü uygulayıp sağa ve aşağı doğru kopyalayın.
Son olarak da sütunları SAYI/TARİH/FİNANSAL olarak ayarlarsınız.

Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)

1675707285972.webp

Açıklamalarına çok odaklanmadım. sadece belgenizdeki formülleri TEK FORMÜL haline getirdim.

Sayfanızın şeklini verdiğim ekran görüntüsündeki şekilde ayarlamışsanız,
A11 hücresine aşağıdaki formülü uygulayıp sağa ve aşağı doğru kopyalayın.
Son olarak da sütunları SAYI/TARİH/FİNANSAL olarak ayarlarsınız.

Kod:
(1 satır)

1675707285972.png
Sayın Ömer Barkan;
Cevabınız için teşekkürler.
D11 hücresinde;
- Başlangıç tarihi 1. aydan büyük 6 aydan küçük ise (örneğin 21.02.2022 Başlangış tarihi kabul edersek) 02. ay ile 6 ay arasında 5 ay fark bulunduğundan aylık bedeli 5 ile çarpması gerekiyor. (Başlangıç tarihi 1 ay ise 6 ay, 2 ay ise 5 ay, 3 ay ise 4 ay vd)
- Yine başlangıç tarihi 6 aydan büyük 12. aydan küçük ise (örneğin 21.10.2022 Başlangış tarihi kabul edersek) 10. ay ile 12. ay arasında 3 ay fark bulunduğundan aylık bedeli 6 ile değil 3 ile çarpması gerekiyor.

Şu 2 hususu netleştirir misiniz:
-- Birinci satır için; 6'ncı aya göre büyük ve küçük durumunu yazmışsınız ancak EŞİTLİK halini yani 6'ncı ay olması durumunu belirtmemişsiniz.
-- Sonraki satırlarda hep 1 ve 7'nci aylar oluyor diye anladım doğru mudur?

Şu 2 hususu netleştirir misiniz:
-- Birinci satır için; 6'ncı aya göre büyük ve küçük durumunu yazmışsınız ancak EŞİTLİK halini yani 6'ncı ay olması durumunu belirtmemişsiniz.
-- Sonraki satırlarda hep 1 ve 7'nci aylar oluyor diye anladım doğru mudur?
Sayın Ömer BARAN;

Birinci satırda, ilk taksit 6. ay ise aynı bedel, ikinci satırda ise 7. aydan 12 aya kadar artışlı olacak
İlk taksit 11. ay ise 11. ve 12 aylar aynı bedel veya 12. ay ise 12 ay aynı bedel ocaktan sonra artırımlı bedel

Sonraki satırlarda hep 1 ve 7'nci aylar oluyor diye anladım doğru mudur?
Evet

@mars2

Bir de şunu deneyin.

Formülü A11 hücresine uygulayıp sağa ve aşağı doğru kopyalayın, sonra da hücre biçimlerine SAYI/TARİH/FİNANSAL olarak ayarlayın.
Formülde B3'teki peşinat oranı ve B7'deki taksit yıl sayısı hücrelerinde doğru (olması gereken) değerlerin hazır olduğunu düşündüm.

Kod:
(1 satır)

Çözüm
@mars2

Bir de şunu deneyin.

Formülü A11 hücresine uygulayıp sağa ve aşağı doğru kopyalayın, sonra da hücre biçimlerine SAYI/TARİH/FİNANSAL olarak ayarlayın.
Formülde B3'teki peşinat oranı ve B7'deki taksit yıl sayısı hücrelerinde doğru (olması gereken) değerlerin hazır olduğunu düşündüm.

Kod:
(1 satır)
Sayın Ömer Barkan;

Cevabınız ve ilginiz için teşekkürler.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...