Çoktan Kriterli Ay ve İsim Bazında Toplama

Çoktan Kriterli Ay ve İsim Bazında Toplama

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

fledermaus

VIP Üye
Kullanıcı
Excel Versiyonu
Excel 365
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
İngilizce
Herkese Merhaba,

Ekte paylaşmış olduğum tablomda bazı oranlara, isimlere ve aylara ilişkin toplamlar almam gerekiyor.

14,24 ve 29 cu satırlar jeneratörlerin aylık toplam maliyetlerini. 38 ci satırdan itibaren ise cihaz isimlerine, aylara ve oranlara göre toplam almaktayım.

Bu hesaplamaları manual olarak yaptım. Bu işi formüle dökmem gerekirse nasıl yazabilirim ? Konuyla ilgili yardımcı olabilecek arkadaşlar var ise çok sevinirim.

Not : Söz konusu veri tablosu ay bazında sağa doğru ve yeni jeneratörler eklendikçe aşağı doğru devam edecek. Genel toplamların olduğu lokasyonlar ise değişebilir. Ayrıca tablo sağa ve aşağıya doğru kaydırılaiblir.

Herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygı ve sevgilerimle...

Ekli dosyalar

Çözüm
Aynı formülün daha anlaşılır hali ise şöyle:

Formüldeki bazı kısımlara ilişkin açıklamalar:
-- E18 : veri alanındaki ilk hücre
-- ..../5 kısmındaki 5 sayısı veri gruplarının kaç satırlık ritimle sıralandığı,
-- 13 : işleme ait genel ritim satır sayısı.
-- KAYDIR işlevlerinin olduğu kısımlarda E$18 hücre adresinden sonraki 1, 2, 3 sayılarının anlamı:
1 : ilk büyük sayı (120.000 gibi katsayıların çarpıldığı sayılar) kaç satır sonra?
2 : ilk kısaltma kod (SSR-YMT gibi) kaç satır sonra?
3 : ilk katsayı (0,49 gibi) kaç satır sonra?

Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
@Mehmet hocam merhaba,

Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Formül içerisinden Jeneratör kriterini kaldırsak yani formül A veya B deki sütunlara bağlı çalışmasa ? Bu mümkün müdür ?

Birde mesela bu formülde (İNDİS(E$1:E$36") verileri eşleştirirken E$1 hücresiden başlamak zorundamıyız ? Mesela E$19 başlayamazmıyız ? Formülü bu şekilde reviz etmeye çalıştım ancak haliyle düzgün çalışmadı. Çünkü orjinal dosyamda yukarıda farklı tablolarda var .

Saygılarımla,

Formül içerisinden Jeneratör kriterini kaldırsak yani formül A veya B deki sütunlara bağlı çalışmasa
Formül A-B sütunlarına bağlı çalışmak zorunda yoksa sadece E sütunundaki veriler arasındaki 120 bin 130 bin jeneratör sayılarını nasıl bulacak bulamayız
Birde mesela bu formülde (İNDİS(E$1:E$36") verileri eşleştirirken E$1 hücresiden başlamak zorundamıyız
E1 den başlatmak ana tablonuzdaki düzeni etkilemez ana tablonuzda da E1 den başlatabilirsiniz hiç sorun değil. Çünkü kaçıncı satırda verileri indislemeye çalışıp sonuca ulaşıyoruz.
Çünkü orjinal dosyamda yukarıda farklı tablolarda var
O yüzdendir ki soru sahiplerine sürekli yazdığımız en önemli husus soru sorarken hazırladığınız örnek dosya ana tablonuzun bir kopyası olması şeklindedir. Aksi halde konu uzar gider istenilen sonuca net ulaşamayız diye.

@Mehmet merhaba,

Tamamdır teşekkür ederim elinize sağlık.

Dosyayı paylaşma şansım olsaydı paylaşacaktım. Ancak çok fazla veri içeriyor.

Sadece öğrenmek istediğim, bu sonuçları bulabileceğimiz başka yöntemlerde var mıdır dı. Sadece karşıma çıkabilmesi muhtemel yeni engeller için kendimi geliştirmek istiyorum. Burada yapmış olduğunuz örnekler veya formüller beni bir seviye daha ileriye taşıyor her zaman. Ben de bu örnekler üzerinden farklı yöntemler deniyorum kendi içimde,

Saygılarımla,

Aynı formülün daha anlaşılır hali ise şöyle:

Formüldeki bazı kısımlara ilişkin açıklamalar:
-- E18 : veri alanındaki ilk hücre
-- ..../5 kısmındaki 5 sayısı veri gruplarının kaç satırlık ritimle sıralandığı,
-- 13 : işleme ait genel ritim satır sayısı.
-- KAYDIR işlevlerinin olduğu kısımlarda E$18 hücre adresinden sonraki 1, 2, 3 sayılarının anlamı:
1 : ilk büyük sayı (120.000 gibi katsayıların çarpıldığı sayılar) kaç satır sonra?
2 : ilk kısaltma kod (SSR-YMT gibi) kaç satır sonra?
3 : ilk katsayı (0,49 gibi) kaç satır sonra?

Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)

Çözüm
@Ömer BARAN hocam merhaba,

Affınıza sığınarak mantık yürütmek adına soruyorum sadece. Yani daha iyi anlayabilmek için.

1: 13 olan ritim sayısını oluşturan algoritma tama olarak nedir ?
2: Ritim sayıları arasında neden çift virgül (; ;) kullanıyoruz ? Tam olarak formül içinde işlevi nedir ?

Sabrınız için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Hocam süre dolduğu için üstteki mesaja tekrar ekleyemedim.

3: =$C38)/5)*5+1) Buradaki işlemin tam olarak anlam nedir ?

Birde mesela ekteki dosyaya 34. satıra yeni bir veri listesi eklememe rağmen ancak kırmızı ile işaretlemiş olduğum cihazlar ile ilgili rakamlarda yeni bir hesaplama değişikliği yada ekleme olmadı. Genel toplamda rakamlar değişmedi.

Saygılarımla,

Ekli dosyalar

13 sayısı:
ŞUBAT ayından (yani F sütunundan) hareketle açıklayayım.
Üstten aşağı doğru ilk CİHAZ satırından son CİHAZ satırı arasındaki satır sayısı 13.
Ya da üstten aşağı doğru ilk KULLANIM satırı ile son KULLANIM satırı arlığı 13 satır.

5 sayısı:
İki BÜYÜK SAYI (JENERATÖR yazan satırlar) arasındaki satır farkı,
daha açık ifadeyle Şubat ayındaki 180.000 ile 199.800 arasında 5 satır fark var.
Formülde de aranan değere (örneği SSR-YMT) eşit olan satırlara ait katsayılar hemen 1 satır altındaki değerler.
Peki bu katsayı hangi BÜYÜK SAYI ile çarpılacak?
Bunu bulmak için eşleşmenin olduğu satırın altındaki katsayı bilgisinin olduğu satırın satır numarasından 19 çıkartıp,
çıkartma sonucunu 5'e böldüğümüzde bulunacak değerin TAMSAYI kısmının 5 katı kaç ise o satırdaki büyük sayı ile çarpılacak demek.
Anlamak için formülün FİLTRE(SATIR(KAYDIR(E$18;3;;13))-19;KAYDIR(E$18;2;;13)=$C42) kısmını alan dışında bir yere yapıştırın,
OCAK ayında SSR-YMT için 0,49 ve 0,22 katsayıları için sonuç 2 ve 7 şeklinde iki değer olacak.
Bu sayılar 21 ve 26'ncı satırlar demek. 2 ve 7 'yi ayrı ayrı 5'e bölündüğünde sonuçlar 0,4 ve 1,4. Tamsayı değerleri ise 0 ve 1. Bu 0 ve 1'i 5 ile çarpıp 1 eklerseniz bulacağınız sayılar 1 ve 6. Bu da 0,49 ve 0,22 ile çarpılacak büyük değer hücrelerinin E18'den kaç satır aşağıda olduğu tespit edilmiş oluyor. 0,49 değeri E18'den (başlangıç hücresi) 1 satır aşağıdaki 120.000 ile, 0,22 sayısının ise E18 hücresinden 6 satır aşağıdaki 133.200 değeri olacak. Bu sayı çiftlerinin çarpımlarının toplamı da (0,49 x 120.000)+(0,22x133200)= 88.104 bulunuyor.

Son belgenize bakmadım ama belgenize yeni bir veri grubu eklediğinizde formüldeki 13 sayılarını 4 artırarak 17 yapmanız yeterli olmalıdır.
Çünkü; veri grupları (büyük sayı satırları hariç) 4'er satırdan oluşuyor. Yani CİHAZ+KULLANIM+CİHAZ+KULLANIM 4 satır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...