#SAYI! Hatası Nasıl Düzeltilir isimli içerikte, Excel formülleri sonucunda karşılaşılan bu hataya dair nedenler ve çözümüne dair detaylar yer almaktadır.
Sayı Çok Büyük veya Küçükse
Excel formüllerinde bir hesaplama yapılamadığında #SAYI! hatası oluşur. Örneğin, negatif bir sayının karekökünü hesaplamaya çalışırsanız, #SAYI! hatası alırsınız. Genel olarak, #SAYI! hatası, bir hesaplamayı tekrar mümkün kılmak için girişleri gerektiği gibi ayarlama meselesidir.Excel'in kullanabileceğiniz en küçük ve en büyük sayılarla ilgili sınırları vardır. Bu aralığın dışındaki sayılarla çalışmayı denerseniz #SAYI! hatası alırsınız. Örneğin, 5'i 500'ün gücüne yükseltmek izin verilen aralığın dışındadır:
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Mümkün Olmayan Hesaplamalar
#SAYI! hatası, bir hesaplama gerçekleştirilemediğinde de görünebilir. Örneğin, aşağıdaki resim bir sayının karekökünü hesaplamak için KAREKÖK formülünün nasıl kullanılacağını gösterir.D5 hücresinde, hesaplama gerçekleştirilemediğinden formül #SAYI! değerini (hatasını) döndürür. Negatif bir değerin karekökünü almanız gerekiyorsa (değeri pozitif olarak ele alarak), sayıyı MUTLAK fonksiyonu ile şu şekilde sarabilirsiniz:
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
EĞERHATA fonksiyonunu, hatayı yakalayıp sonuç döndürmek ya da sonucu ("") veya özel istediğiniz bir sonuçlar değiştirmek içinde kullanabilirsiniz.
Fonksiyon Öğelerinin Yanlış Kullanımı
Bazen yapmak istediğiniz işlemler için geçersiz eylemler gerçekleştirirseniz #SAYI! hatası alırsınız. Örneğin, ETARİHLİ fonksiyonu, iki tarih arasındaki farkı çeşitli birimlerde döndürür. Bu fonksiyonun diziliş yapısındaki öğeleri şu şekildedir.
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Aşağıdaki resimde formülün, başlangıç tarihinin bitiş tarihinden büyük olduğu 5. satıra kadar düzgün çalıştığını görebilirsiniz. D5 hücresindeki formül #SAYI! değerini (hatasını) döndürür.
Yinelemeli Formüllerin Sonuç Bulamaması
AİÇVERİMORANI, İÇ_VERİM_ORANI, FAİZ_ORANI gibi bazı Excel fonksiyonlar, bir sonuç bulmak için yinelemeye güvenir. Performans nedenleriyle Excel, izin verilen yineleme sayısını sınırlar. Bu sınıra ulaşılmadan önce sonuç bulunamazsa formül #SAYI! hatası verir.Yineleme davranışı için, Şerit Menü > Dosya > Seçenekler > Formüller > Hesaplama Seçenekleri bölümünden ayarlanabilir.
Makalemizden faydalanmanız temennisiyle.