İstenen Sayı Kadar Tekrarlayan Veriler Oluşturma isimli içerikte, ilgili işlemin nasıl yapılacağını öğreten bir yazı yer almaktadır.
Giriş
Excel, veri işleme ve analiz için son derece güçlü bir araçtır. Bazen, belirli verileri istenen sayıda tekrarlamak gerekebilir. Bu durumda, Excel'in gelişmiş fonksiyonlarını kullanarak bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazıda, Excel'de belirli sayıda tekrar eden verilerin nasıl oluşturulacağını adım adım açıklayacağız.Kullanılacak Fonksiyonlar
Bu örnekte bulunan formülde, SATIRSEÇ, SIRALI, BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY ve MOD fonksiyonları kullanılacaktır. Böylece, bu fonksiyonları kullanarak, listemizdeki her bir değerin belirli sayıda tekrarlanmasını sağlayacağız.Adım Adım Uygulama
Uygulama için adımlarımız şunlardır:Başlangıç Verilerini Hazırlama
Tekrarlanmasını istediğiniz hayvan isimlerini yazın (örneğimizde "Kedi", "Köpek" ve "Balık").B | |
---|---|
5 | Hayvan |
6 | Kedi |
7 | Köpek |
8 | Balık |
Adet Sayısını Belirleme:
B3 hücresine, her hayvanın kaç kez tekrarlanmasını istediğinizi girin (örneğimizde 4).B | |
---|---|
2 | Adet |
3 | 4 |
Tekrar Eden Verileri Oluşturma:
D3 hücresine aşağıdaki formülü yazın:
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Formülün Açıklaması
- BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(B6:B8): B6 aralığında dolu olan hücreleri sayar.
- SIRALI(BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(B6:B8)*B3;;0): Sıralı bir dizi oluşturur. Bu dizi, her hayvanın kaç kez tekrarlanması gerektiğini belirler.
- MOD(...;3)+1: Oluşturulan diziyi 3 ile bölerek kalanını bulur ve 1 ekler. Bu, hayvanların sıra ile tekrarlanmasını sağlar.
- SATIRSEÇ(B6:B8;...): B6 aralığındaki hücrelerden sırayla seçim yapar ve tekrarlanan listeyi oluşturur.
Sonuç
A | B | C | D | E | |
---|---|---|---|---|---|
1 | |||||
2 | Adet | Tekrarlı | |||
3 | 4 | Kedi | |||
4 | Köpek | ||||
5 | Hayvan | Balık | |||
6 | Kedi | Kedi | |||
7 | Köpek | Köpek | |||
8 | Balık | Balık | |||
9 | Kedi | ||||