Hücredeki Sayı ve Metin Değerlerini Ayırma isimli içerikte, ilgili işlemlerin nasıl yapılacağını öğreten bir ipucu bulunmaktadır.
Sayıları ve Metinleri Ayrı Hücrelere Yazdırma
Excel'de, bir hücrede bulunan ve içinde hem sayısal hem de metinsel değerlerin olduğu bir değeri, ayrıştırma ihtiyacınız olabilir. Bunun için, oldukça kolay bir yöntem bulunmaktadır.Örneğin, A2 hücresinde, AbC123dEf456 yazılı olsun. B2 hücresinde 123456, C2 hücresinde ise AbCdEf yazdırılmasını isteyelim.
Sayıları Ayırma
B2 hücresinde 123456 yazdırmak için, aşağıdaki formülü kullanmamız yeterli olacaktır:
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Metinleri Ayırma
C2 hücresinde AbCdEf yazdırmak için, aşağıdaki formülü kullanmamız yeterli olacaktır:
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Formülün Açıklaması
Formülün açıklaması şu şekildedir:SIRALI(;;99): SIRALI fonksiyonu burada bir dizi oluşturmaktadır. 99 uzunluğunda bir dizi yaratır, yani 1'den 99'a kadar olan sayıları içeren bir dizidir.
PARÇAAL(A2; SIRALI(;;99); 1): PARÇAAL fonksiyonu, A2 hücresindeki her bir karakteri (1 uzunluğunda) alır. SIRALI fonksiyonu ile oluşturulan dizi sayesinde A2 hücresinin her bir karakteri sırasıyla alınır.
METNEÇEVİR(PARÇAAL(A2; SIRALI(;;99); 1); "0;;0;"): METNEÇEVİR fonksiyonu, PARÇAAL fonksiyonu ile alınan her bir karakteri biçimlendirir. "0;;0;" biçimlendirme formatı kullanılır. Bu biçimlendirme, sayıları ve metinleri ayırmak için kullanılır. Eğer karakter bir sayıysa "0" olarak, değilse boş string ("") olarak döner.
BYROW(METNEÇEVİR(PARÇAAL(A2; SIRALI(;;99); 1); "0;;0;"); ARALIKBİRLEŞTİR): BYROW fonksiyonu, her bir satır için belirtilen işlemi uygular. Bu formülde ARALIKBİRLEŞTİR fonksiyonu kullanılarak her satırdaki (bu durumda her bir karakterdeki) sonuçlar birleştirilir.
Sonuç
Aslında aynı olan ve sadece METNEÇEVİR fonksiyonunun biçim_metni öğesindeki küçük bir değişim, ayrıştırma işlemini gerçekleştirmektedir. Benzer ihtiyacınız varsa, bu yöntem ile işin üstesinden gelebilirsiniz.Yararlanmanız temennisiyle.