Soru Dizi formülünü kodlara çevirmek

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan vurkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

vurkan

Normal Üye
Excel Versiyonu
Excel 2019
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Arkadaşlar merhaba. Öğrencilerle ilgili bir çok çalışmamda öğrenci listeleriyle ilgili dizi formülleri kullanarak (ki kullandığım bu formülleri de sizlerden almıştım) işimi görüyorum. Ancak dizi formülleri Bazen dosya boyutunda veya formüllerin bozulmaması için sayfa korumalarında bazı sorunlara yol açıyor. Genel olarak dosya formatım ekteki dosya gibidir.
Örneğin ekli dosyada SINIF RİSK HARİTASI sayfasında K1 hücresine 1A yazıp enter tuşuna basınca 1A sınıfının öğrencileri OKUL sayfasından alınarak Numara adı soyadı vb. bilgileri dizi formülüyle geliyor. Ancak sadece 1 yazıp enter tuşuna basınca bütün 1. sınıfların gelebilmesi ancak dizi formüllerini kopyaladığım satırlar kadar geliyor. Bu durumda bazen 400 satıra kadar formülleri çoğaltmam gerekiyor.
Yapmak istediğim şey bu işlemin kodlarla yapılabilmesi. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.
 

Ekli dosyalar

@vurkan
Mevcut belgede SINIF RİSK HARİTASI sayfasında hücreye çift tıklamayla X yazdırma işlemine dair ir kodlama var.
Bu kodlamada gördüğüm eksiklik, X yazılı hücreye tekrar çift tıklandığında, mevcut X'in silinmemesi.
Normalde birinci çift tıklama ile X yazılması, tekrar çift tıklamada ise X'in silinmesi gerekmez mi?

Açılış mesajında K1'e yazılan sınıf adına (tam veya kısmi) göre listeleme istemişsiniz ancak bu X yazma işlemine değinilmemiş.
Öğrenci listesinin olduğu OKUL sayfasından veriler alınıp SINIF RİSK HARİTASI isimli sayfaya yazdırılacak bu tamam ama
OKUL sayfasında da X yazılı hücreler görüyorum.

Sorum şu, bu isim listelemesi sırasında OKUL sayasındaki X'ler aktarılacak mı aktarılmayacak mı?
Çift tıklama ile X yaz/sil işlemini nerede yapacaksınız?
 
Üstadım Merhaba. Dediğiniz de çok haklısınız. Ancak;
SINIF RİSK HARİTASI sayfasında hücreye çift tıklamayla X yazdırma işlemi öğretmenlerden gelen verilerin okul sayfasına X olarak işaretlenmesi için. Örneğin 1A sınıfını çağırdık. Öğretmenden gelen verilerdeki X işaretlerini ilgili öğrencilere çift tıklama ile yazdıktan sonra Sayın admin tarafından verilen kodlarla bu verileri okul sayfasına aktarıyoruz. Bu kodlara ilave bir satır ile aktarma işlemi bittikten sonra X işaretleri temizlenebilir. Veya 1B sınıfı çağırılırken önce bu X ler temizlenip liste alınabilir. Bu X ler okul sayfasında kalıcı olacak. Rehber öğretmen; dosyaya ekleyeceğim ve SINIF RİSK HARİTASI sayfasından kopya oluşturacağım OKUL RİSK HARİTASI sayfasına örneğin K1 hücresine 1 yazıp enter yapınca 1. sınıfa giden ve satırında X işareti olan öğrenciler, bu OKUL RİSK HARİTASI sayfasına gelecek ve bunları topluca görebilecek. OKUL RİSK HARİTASI sayfasını dizi formülleriyle oluşturmaya çalışınca zaten dosyanın hantallaşması üzerine bu işin kodlarla olması gerektiğini anladım. ve sizlerden yardım istedim. Saygılar.
 

Ekli dosyalar

@vurkan
Önce şu X yazma ve/veya X yazılmış hücredeki X'in kaldırılması için şunu önereyim.
SINIF RİSK HARİTASI isimli sayfanın kod bölümündeki ÇİFT TIKLAMA kodunda
Target.Value = "X"
satırını
Target.Value = IIf(Target.Value = Empty, "X", Empty)
olarak değiştirin. Böylece boş hücreye çift tıklanınca X yazılır, X yazılı bir hücreye çift tıklanınca X silinir.

Anlattıklarınız bana çok karışık geldi açıkçası.
Sayfalardan biri OKUL diğeri OKUL RİSK HARİTASI isimlerini taşıyor ve anlatımlarda bu ikisi karışıyor sanki.

OKUL RİSK HARİTASI sayfasına, K1'e yazılan sınıf bilgisine göre ve sadece kendi satırında X olanlar mı aktarılacak?
Yani sınıf bilgisi tutsa dahi öğrencinin satırında X yoksa o öğrenci aktarılmayacak mı?
 
Ömer Üstadım. OKUL, SINIF ve LİSTE isimli sayfaları e okuldan excele aktardığım öğrenci bilgilerini düzenlemede kullanıyorum. Bu üç sayfa uzun zaman önce sizlerin yardımıyla oluşturduğum bir format. Okulla ilgili bütün diğer çalışmalarımı bu format üzerine kurguluyorum.
Bu çalışmada ulaşmak istediğim hedef şu:

Rehber öğretmenler sene başında SINIF RİSK HARİTASI sayfasındaki formu kağıda döküp sınıf öğretmenlerine dağıtıyor. Sınıf öğretmenleri sınıflarında bu kriterlere uyan öğrenci varsa bunları bu kağıtlara işaretleyip tekrar rehber öğretmene veriyor. Rehber öğretmenler gelen bu kağıtları topluyor, ardından bunlardan yola çıkarak OKUL RİSK HARİTASI isimli formu doldurarak bu öğrencileri toplu halde görüyorlar. Bu sene bizim okul için bu amaçla 80 adet A4 kağıdı kullanıldı. Benim amacım eğer mümkün olursa kağıt kullanmadan bu işlemi excel üzerinden gerçekleştirmek.

SINIF RİSK HARİTASI isimli sayfayı Sayın Admin üstadın yardımıyla, öğretmenlerden gelen verileri OKUL isimli sayfaya aktarmak için düzenledik. Öğretmen kağıt üzerinde gelen verileri proğrama buradan girecek. (Veya dosyayı google drive üzerinden paylaşımlı hale getirebilirsem sınıf öğretmenleri kendi sınıflarını K1 hücresine sınıf adını yazarak sınıf listesini OKUL sayfasından çağırıp kağıt kullanmadan verileri kendileri girecek.)
Tüm sınıfların verileri girildikten sonra SINIF RİSK HARİTASI sayfasının işi bitecek.

Daha sonra diyelimki 1. sınıfların rehber öğretmeni 1. sınıflardaki sadece riskli olarak işaretlenmiş öğrencileri (ki her sınıfta tüm öğrenciler değil ,birkaç öğrenci ancak işaretlenmiş olacak.) OKUL RİSK HARİTASI sayfasındaki K1 hücresine 1 yazıp enter tuşuna basınca tüm 1. sınıflardaki sadece satırında X işareti olan öğrencileri, örneğin 1A yazınca da 1A sınıfındaki sadece riskli öğrencileri OKUL RİSK HARİTASI sayfasında görebilecek.

OKUL isimli sayfayı veri deposu olarak kullanmayı düşünmüştüm. Saygılar sunuyorum.
 
Üst