Yinelenen Değerleri Bulma ve Silme, Excel'de kullanıcıların veri temizliği ve doğruluğu açısından kritik bir adım olarak öne çıkmaktadır.
Excel'de Yinelenen Değerleri Bulma ve Silme
Excel'de yinelenen değerleri tespit oldukça önemlidir. Bu işlem, analiz hatalarını önlemektedir. Böylece, raporların güvenilirliğini arttırmaktadır. Excel'de tekrarlanan veriler analizleri yanıltabilir. Bu yüzden verilerin tekrarsız olması gerekmektedir.Yerleşik Excel Özelliği ile Verileri Silme
1) Veriler seçilir2) "Veri" sekmesinden "Yinelenenleri Kaldır" aracı çalıştırılır.
3) Sonuç: tekrarlanan hücreler otomatik olarak silindi.
Koşullu Biçimlendirme ile Yinelenen Değerleri Vurgulama
Excel'in Filtreleme özelliği ile yinelenen değerler vurgulanabilir.1) Koşullu Biçimlendirme sekmesinde "Hücre Vurgulama Kuralları > Yinelenen Değerler" seçilir.
2) Koşullu biçimlendirme ile yalnızca yinelenenleri görmek için farklı bir renk atanır. Böylece tekrar edenler hızlıca fark edilir.
Yinelenen verileri kaldırmak için "Yinelenenleri Kaldır" seçeneği kullanıldığında, orijinal veriler kaybolabilir. Bu yüzden işlem öncesinde yedek alınması önerilir.
Formül ile Yinelenenleri Ayıklama
"KIRP", "EĞERSAY", "FİLTRE", "BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY" gibi fonksiyonlar kullanılarak yinelenen veriler tespit edilmektedir. Böylece, filtrelenen verilerle yeni bir tablo oluşturularak yalnızca benzersiz kayıtlar ayrı bir listeye alınmaktadır. Bu yöntem, veri kaybı riskini en aza indirmektedir.VBA ile Yinelenenleri Silme (İleri Seviye)
VBA ile yinelenen veriler otomatik olarak silinmektedir. Özellikle büyük veri setlerinde hızlı sonuç almak için idealdir. Kod yedeği alınarak kullanılmalıdır. Kullanıcı özel koşullara göre makroyu özelleştirebilir.
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(29 satır)
Sonuç
Bu yöntemlerden ihtiyaca en uygun olanı seçerek yinelenen verilerden kurtulmak mümkündür. Dosyanız daha güvenilir, okunabilir ve analiz edilebilir hale gelir. Düzenli veri, doğru raporlama demektir.Siz Ne Düşünüyorsunuz?
Excel'de yinelenen verilerle nasıl başa çıkıyorsunuz? Farklı yöntemleriniz varsa yorumlarda paylaşın. Hazırladığımız örnek dosyayı indirerek anlatılanları adım adım uygulayabilirsiniz. İçeriği faydalı bulduysanız paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına destek olabilirsiniz.Yazımızdan yararlanılması temennisiyle.
Ekli dosyalar