Yeni başlayanlar için Excel Makroları
Excel Makroları Nedir?
Makrolar için yapılacak en kısa tanım, "mükemmel bir özelliktir" demek sanırım yeterli olacaktır.
Bir butona tıklayarak, bir hücredeki değeri değiştirdikten sonra, Excel'i açtığınızda, kapattığınızda, yüzlerce, binlerce işlevi çok kolay ve hızlı bir şekilde yapmanızı sağlar.
Excel Makrolarını kullanarak, verimliliğinizi üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
Excel Makroları Nerededir?
Makrolar, Windows uygulamalarının çoğunda bulunan popüler bir yazılımdır. Windows uygulamalarının çoğu, dahili Makro programlama sağlar. Örneğin: Excel, Word, PP, Access vb.
Excel'de Makroları kayıt etme yöntemini kullanarakta oluşturabiliriz.
VBA kodlarını yazmaya başlamadan önce, VBA kodunu yazarken veya kaydederken gerekli olabilecek birkaç önemli noktaya değinelim.
Geliştirici Sekmesini Aktif Hale Getirmek
Bu sekme, Excel VBA ile ilgili tüm seçeneklerin, kontrollerin, ayarların vs. görüneceği sekmedir. Excel 2007 versiyonu itibariye, VBA ile ilgili tüm maddeler Geliştirici Sekmesi altında gruplandırılmıştır. Varsayılan olarak Geliştirici sekmesi, şeritte gizli olarak gelir. Yani Excel'i açtığınızda ekranın üstünde görünen şerit menü'de Geliştirici diye bir sekme olmadığını görürsünüz.

Bu yüzden Excel VBA’yı başlatmadan önce, Geliştirici Sekmesini Excel Şerit Menü'de nasıl görünür hale getireceğinizi bilmeniz gerekir.
Bunun için buradaki makalemizi incelemenizi tavsiye ederim.
Üst linkte verdiğimiz yazımızı okuyup (aynı şeyleri tekrar eklemek istemedim), Geliştirici sekmesini aktif ettiyseniz, artık sonraki adımlarımızı yazmaya devam edelim.
Tarafıma sık sık, "Makroları nasıl öğrenirim?" şeklinde bolca soru gelmektedir.
Bunun için ilk adımlarımızı atalım:
- VBA kodu yazmak istediğiniz çalışma kitabınızı açın.
- Alt + F11 tuşlarına birlikte basın
- VBA Kodu penceresi aşağıda gösterildiği gibi görünecektir.

VBA Kod Penceresine Genel Bakış
Üst resimde işaretlediğimiz 4 bölüm nedir, öğrenelim:
1- Project - VBA Project : Çalışma kitabınızın tüm çalışma sayfalarını göreceğiniz bölümdür. Türkçe Excel versiyonlarında “BuÇalışmaKitabı” ile başlar ve Excel'i açtığınızda, ön ekranda kaç sayfa açılmışsa, Sayfa1 gibi alt alta sıralanır. Bu her iki alanada kodlar yazılır. BuÇalışmaKitabı ya da Sayfa1'e çift tıklayın. Üst resimde gri olan 2. bölüm, VBA kodunu içine yazmanıza olanak sağlayacak şekilde açılacaktır.
2- VBA Kod Penceresi: VBA kodunun yazıldığı alandır. Bu alan basit bir not defteri gibi görünüyor ama yazdığınız kodlar (Excel'in desteklediği kodlarsa) otomatik olarak Excel VBA derleyicisi tarafından derlenecek, renklendirilecek, gerekli boşluklar vs kendiliğinden ayarlanacaktır.
Örneğin: 2. bölümü (yukarıdaki gri renkte göründüğünde değil.) etkinleştirmek için, yukarıdaki resimde gösterildiği gibi 1. Bölümdeki sayfa adlarından herhangi birine çift tıklayın ve "Selam arkadaşlar" yazın.
Yazdığınız bu metin, otomatik olarak derlenecek ve bir hata mesajı alacaksınız, yazdığınız metin Kırmızı renkle vurgulanacaktır. VBA kendi sözdizimi ve biçimlerine sahip bir yazılımdır.


3- Properties : Bu bir özellik penceresidir. Properties sekmesinden herhangi bir nesneyi veya sayfayı tıkladığınızda, bu pencere seçilen nesnenin özelliklerini gösterecektir. Üstteki resimde Sayfa1 seçili olduğundan, Sayfa1'in özelliklerini görüntülenmektedir.
Bu özellik penceresinde, ilk alan (Name), kodlama sırasında kullanılan Nesnenin adıdır. Bu alanda yazılacak her ad benzersiz olmak zorundadır. Yani sayfalar için benzersiz isimler yazmalısınız. (Name) alanını herhangi bir şekilde değiştirsek bile, Excel'in ön yüzündeki sayfa adı yine Sayfa1 olacak kalacaktır.

Eğer sayfanın adını değiştirmek isterseniz, Name alanını değiştirmeniz gerekir. (Alttaki resme bakınız)

Önemli Not: Name alanına yazacağınız ada istediğiniz şekilde boşluk bırakabilirsiniz ama üstte yer alan (Name) alanına boşluksuz bir ad vermeniz gerekir.
4- Watches : Bu bölüm yalnızca bir kodun hatalarını bulmak için kullanılır. İleriki makalelerimizde, bu alandan da bahsetmeye çalışacağız.
Şimdi artık kod yazma kısmına geçelim.
İlk Makromuzu yazmaya başlayalım
İlk Excel Makromuzu yazmadan önce, kodu yazacağımız üst resimdeki 2. alana dair birkaç konudan bahsedelim.
1. Bölümde Sayfa1'e çift tıkladıktan sonra, etkinleşen 2. bölüm'e geçelim.
Bu bölümün üstünde açılır liste şeklinde adları (General) ve (Declarations) olan iki alan göreceksiniz
Yeni başlayanlar için Excel Makroları - Excel Özellikleri:
RunAutoMacrosEtiketler
Üstteki alanda, Google Reklamları yerine sizin reklamınızın yayınlanmasını ister misiniz?
Reklam vermek istiyorum
Daha önce yorum yapılmamış!
YARARLI KISAYOLLAR | |
---|---|
Bir Ekran Sola Git | Alt PgUp |
Şerit Menüyü Genişletme, Daraltma | Ctrl F1 |
Hücreyi Taşıma | Sürükle |
Tablonun Sütununu Seçme | Ctrl Space |
Yeni Sayfada Grafik Oluşturma | F11 |
Bir Excel hücresine alt alta olacak şekilde veri yazdırmak isterseniz, bunun en kolay yöntemi Alt + Enter tuşların birlikte kullanmaktır.
Böylece bir hücrede kolayca alt alta veri yazabilirsiniz.

Böylece bir hücrede kolayca alt alta veri yazabilirsiniz.
