Excel Formül Sorusu Sor

Bir Excel formülüne dair sorunuz varsa, bu alanı kullanarak bize iletin.

Excel Makro Sorusu Sor

Bir Excel VBA koduna dair sorunuz varsa, bu alanı kullanarak bize iletin.

Genel Excel Sorusu Sor

Excel'in ön sayfasındaki FORMÜL haricinde olan sorularınızı buradan sorabilirsiniz.

Özet Tablolar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Birçok Excel uzmanı, özet tabloların Excel'in en güçlü aracı olduğunu düşünmektedir. Kişisel olarak çalışmalarımda çok tercih etmesemde, bu fikre katılmamak mümkün değil. Özet Tablolar eğlenceli ve güçlüdür. Bu makalemizde, Özet Tablolar ile ilgili bilinmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz.

Çok hızlı bir şekilde özet tablo oluşturabilirsiniz.

Çoğu kişi, özet tablo oluşturmanın karmaşı ve zaman alıcı olduğuun düşünür. Oysa, eşdeğer bir rapor hazırlama zamanınız ile kıyasladığnızda, özet tablolar inanılmaz derecede daha hızlıdır. Excel'in yapısına uygun bir şekilde hazırladığınız verileriniz ile, saniyeler içerisinde bir özet tablo oluşturabilirsiniz.
Nasıl mı?:
  • Kaynak verilerinizin olduğu yerde herhangi bir hücreyi seçin.
  • Şerit Menüde, Ekle sekmesinde Özet Table düğmesini tıklayın.
  • Özet Table Oluştur iletişim kutusunda, tablo veya aralık seçin kısmından verilerinizi işaretleyin ve Tamam'ı tıklayın.
  • Rapora eklenecek alanlardan bir başlığı, Satırlar alanına (örneğin, Ürün) sürükleyin.
  • Yine rapora eklenecek alanlardan sayısal bir alanı, Değerler alanına (örneğin, Fiyat) sürükleyin.
image-20190118011045-1.webp


Başlamak için bu alandan bir hücre seçin.

image-20190118011726-2.webp


15-20 saniye içinde basit bir özet tablo oluşturmuş oldunuz.

Doğru bir Özet Tablo için kaynak verilerin önemi
Eğer Özet Tablonuzun doğru bir şekilde çalışmasını, ihtiyacınız olduğu zaman güncellenmesini istiyorsanız, kaynak verilerin olduğu sayfa, aralık doğru bir şekilde hazırlanmalıdır. Excel, gelişmiş bir hesap tablosu olmasının yanı sıra, aynı zamanda da bir veri barındırdığımız veritabanı programıdır.
Excel'i, veritabanı olarak kullandığınızda (bütün özellikleri buna uygun tasarlanmıştır) hayatınızın çok kolaylaşacağını göreceksiniz.

Peki nedir bu doğru kullanım?
  • Başlık satırını mutlaka 1. satırda oluşturun.
  • Verilerinizi oluşturduktan sonra Şerit menüden Ekle -> Tablo butonuna tıklayarak bir tablo haline getirin.
  • Verilerinizi asla yan yana değil alt alta kaydedin. Yani, her sütun başka bir başlığa ait olsun, bir satırda yer alan bilgilerin tamamı o satırdaki bir ürün, kişi vs'ye ait olsun. (ilk resimimizde göreceğiniz üzere her ürüne ait özellikler bir satırda toplanmıştır)
  • Verilere tekrarlayan içerikler girmeniz gerekiyorsa, tekrar yapın ama asla hücre birleştirme yapmayın. (Örneğin, bir çalışanınızın çocuklarını kaydediyorsunuz. Her çocuğun kendine ait bilgileri vardır ama sizde çalışan ebeveyni ortak değeridir. Dolayısıyla, ebeveynin adını yazarken bir sütunda iki - üç (kaç çocuğu varsa) yazın. "Zaten aynı kişinin çocukları, hücreyi birleştireyim olsun bitsin" dediğinizde artık bu verilerden sağlıklı bir özet tablo oluşturamazsınız.)
image-20190118013340-1.webp


Mükemmel bir veri tablosu bu türde olmalıdır.

Önce verilerinizi sayın

Bir özet tabloyu ilk oluşturduğunuzda, özet tablonun verilerinizi doğru bir şekilde işlediğinden emin olmak önemlidir. Bunun için önce özet tablonuzda basit bir sayı oluşturun.

Bunu yapmak için, herhangi bir metin alanını, Değer alanı olarak eklemeniz yeterlidir. Özet tablo'da oluşan toplam kayıt sayısı, verilerinizin satır sayısı ile eşit olmalıdır. Eğer bu iki sayı birbirine eşitse, özet tablo doğru bir şekilde oluşturulmuştur. Ve raporlamalarınızı gönül rahatlığı ile hazırlayabilirsiniz. Eğer kayıtlar arasında farklılık varsa, verilerinizin olduğu tabloyu, Excel'in yapısına uygun olarak oluşturup oluşturmadığınızı kontrol edin. İlk olarak bakacağınız burası olmalıdır ve kuvvetle muhtemel sorunun sebebi de verilerin doğru bir şekilde oluşturulmamasıdır.

image-20190118014551-1.webp


14 satırlık bir veri tablosu oluşturmuştum ve sayılarım bir biri ile uyumlu.

Önce Planlama Yapın

Bir Özet tablo oluşturmadan önce, tam olarak nasıl bir şablonda rapor hazırlamak istediğinizi kafanızda oluşturun. Sütun başlıklarında ne olacak, bu sütun başlıklarının satırlarına hangi veriler gelecek vb. Bu tasarımı kafanızda oluşturduktan sonra, geriye kalan tek şey, oluşturduğunuz özet tabloda sürükle bırak yapmak olacaktır.

Dinamik verilere sahip olmak için Tablolar kullanın

Eğer bir özet tablonun veri kaynağı tablo şeklindeyse, dinamik bir yapıda olacağından bu size büyük avantaj sağlayacaktır. Dinamik yapıdaki verilere yeni eklemeler yapıldıkça ya da çıkarıldıkça, tablo otomatik olarak genişler ya da daralır. Bu özellik, özet tablonuzda "acaba güncellendi mi?" şeklinde kaygılarınızdan kurtulmanızı sağlayacaktır. Yani özet tablonuzun verilerini tablo şeklinde tutarsanız, özet tablonuz ile verileriniz sürekli senkronize olacaktır.

Verilerinizi tabloya dönüştürmek için:
  • Verilerinizin olduğu yerde herhangi bir hücreyi seçin.
  • Şerif Menü -> Ekle -> Tablo butonuna tıklayın.
  • Özet tablonuzu bu tablo üzerinden oluşturun.
Kazanımınız, veriler ile özet tablonun bir birine senkronize olması olacaktır.

(Makalemiz güncellenmeye devam edecektir.)
 
DMCA.com Protection Status
Geri
Üst