Excel Formül Sorusu Sor

Bir Excel formülüne dair sorunuz varsa, bu alanı kullanarak bize iletin.

Excel Makro Sorusu Sor

Bir Excel VBA koduna dair sorunuz varsa, bu alanı kullanarak bize iletin.

Genel Excel Sorusu Sor

Excel'in ön sayfasındaki FORMÜL haricinde olan sorularınızı buradan sorabilirsiniz.

Yaklaşan Tarihlere Göre Simge Kümeleri Kullanımı

Bu makalede, tarihlere göre takip için kullandığınız bir Excel tablosunda, simge kümeleri özelliğinden faydalanarak nasıl renkli simgeler kullanabileceğimizi anlatacağım.

Vadesi gelen çek-senet listesinin takibi, kira süresi dolacak olan araç, araba veya ekipman gibi sözleşme süreleri takibi gibi bir çok amaç için kullanabilirsiniz.

Örneğin aşağıdaki örnek tabloda müşterilerimizle yapmış olduğumuz sözleşmelerimizin bitiş tarihlerini görüyoruz.

kosullu-bicimlendirme-tablosu-1.webp


Gelin Excel’de bir koşullu biçimlendirme örneği olan simge kümeleri özelliğini kullanarak bitiş tarihi yaklaşan sözleşmelerimizi farklı renklerde simgelerle işaretleyelim.

kosullu-bicimlendirme-sekiller-1.webp


Örneğimizde şekiller kısmındaki üç renkten oluşan şekilleri kullanacağız bu da demek oluyor ki 3 farklı ihtimal söz konusu olmalı:
  • Bitiş tarihine 60 günden fazla olanlar yeşil
  • Bitiş tarihine 30 günden fazla olanlar sarı
  • Geri kalanlar kırmızı (30 günden az olanlar)
Burada yeşil için bir şart yazmıyoruz çünkü onu yazarsak şarta uymayanlar olabilir. İlk olarak tablomuzun en sağ sütunundaki tarihleri seçiyoruz. Sonrasında araç çubuğumuzdan Koşullu Biçimlendirme seçeneğini ve sırasıyla altındaki Simge Kümeleri ve Diğer Kurallar menülerini seçiyoruz.

kosullu-bicimlendirme-menusu-1.webp


Açılan kural penceresinde simge sıralaması ters çevirip yeşili öne alıyoruz, sağ kısımdaki Tür yazan yerleri formül olarak değiştiriyoruz ve Değer yazan kutulara Formül olarak sırasıyla BUGÜN()+60 VE BUGÜN()+30 yazıyoruz.

kosullu-bicimlendirme-kurali-1.webp


Bu şekilde bir uygulama yapmamızın nedeni BUGÜN()+60 ile günümüz tarihinden 60 günden fazla olup olmadığını tespit etmek eğer 60 günden fazla yoksa 30 günden fazla olup olmadığını tespit etmeye çalışmak ve zaten 30 günden fazla değilse de 30 günden az demektir ki bu da kırmızı rengi içeriyor.

Tamam tuşuna bastığımızda aşağıdaki görünüm oluşacaktır. Kolayca kontrol etmek için kalan gün sayılarını yanlarına yazdım sorunsuz bir şekilde çalıştığını görebilirsiniz.

kosullu-bicimlendirme-sonuc-1.webp
 
DMCA.com Protection Status
Geri
Üst