Döngüsel Başvuru Hatası ve Çözümü


Döngüsel Başvuru Hatası ve Çözümü isimli yazıda Döngüsel Başvuru ve karşınıza çıkan döngüsel başvuru hatasının üstesinden nasıl geleceği anlatılmaktadır.

Döngüsel başvuru, genelde Excel formüllerinde karşımıza çıkan bir hata olarak düşünülebilir. Hatanın çıkma ihtimalinin en sık görüleceği alan referans hücreye atanabilecek bir formül olmasıdır. Resimle anlatacak olursak;

Döngüsel Başvuru oluşturan durum


Üst resimde görüleceği üzere, A3 hücresine A1 ve A2 hücrelerinin toplamını almak için yazacağımız toplama formülü, =A1+A2 yazacakken, =A1+A3 yazmışız. Enter dedikten sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir hata çıkacaktır:

Döngüsel Başvuru Hatası


Döngüsel başvuru hatası aldığımızda alacağımız sayfa görüntüsü ise şu şekilde olacaktır.

Döngüsel başvuru nerede


Peki bu gibi durumlarda yapmamız gereken nedir?

Eğer yaptığınız işlem hatalıysa, yani yanlışlıkla formül yazacağınız hücreyi de formülünüze katmışsanız, düzeltme yapmanız yeterli olacaktır. Ama gerçekten toplamını almasını istediğiniz hücreye de formülü atamanız gerekiyorsa, bunun için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

1- Excel Şerit Menü -> Dosya -> Seçenekler tıklıyoruz.

2- Açılan pencerede Formüller sekmesini tıkladıktan sonra, Yinelemeli hesaplamayı etkinleştir kısmındaki alanı işaretliyoruz.

Yinelemeli Hesaplamayı Etkinleştir


3- Tamam dedikten sonra oluşacak görüntümüz şu şekilde olacaktır.

Düzeltilmiş Döngüsel Başvuru


A3 hücresinde bir değer olmamasına rağmen sonucun 100 olmasının sebebi nedir?
Burada dikkat etmemiz gereken husus, En fazla yineleme sayısının üst resimde görüldüğü üzere 100 olarak işaretlenmesidir.
A3 hücresinde bir değer olmadığı için 1 olan toplamı 100 kez yineleyerek sonucu 100 de sonlandırıp vermiştir.

Mantığını anlatmak, karşınıza çıktığında nasıl çözmeniz gerektiğinin bilgisini iletmek ve Maaş Hesaplama dosyalarımızda kullandığımız Excel Döngüsel Başvuru isimli yazımızın yararlı olmasını temenni ederiz.
 
Geri
Üst