ExcelDepo

Formül İçeren Hücreleri Sayma

Formül İçeren Hücreleri Sayma, seçtiğiniz veri tablosunda varsa formüllü hücrelerin sayısının nasıl bulunacağını öğretmektedir.

Formül İçeren Hücreleri Sayma


Excel sayfalarında, hangi hücrelerde toplam kaç adet formül bulunmaktadır şeklinde bir bilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir ihtiyacın olması halinde, formüllerin olduğu Excel sayfası aktif durumdayken, Şerit Menü -> Giriş -> Bul ve Seç simgesi tıklanmalıdır.

Aşağı doğru açılan pencereden Özel Git seçeneğini tıklanmalıdır.

Formül İçeren Hücreleri Sayma-1.webp


Üstteki gibi açılan pencereden Formüller yazısının yanındaki OptionButton seçilmelidir.

Formül İçeren Hücreleri Sayma-2.webp


Böylece, sayfa üzerindeki formüllü hücreler seçili hale gelecektir.

Formüllü Hücreler


Ekranın hemen sağ alt kısmındaki Durum Çubuğunda, istediğimiz sayıyı göreceğiz.Ancak, bu yöntem, herhangi bir veri aralığı fark etmeksizin tüm Çalışma Sayfasındaki formülleri seçmenizi sağlar. Yani sadece bir veri aralığındaki formüllerin adetlerini öğrenmek isterseniz, işe yaramamaktadır.

Ancak, bazı durumlarda üstte anlattığımız yöntem yerine formül kullanılmalıdır. Böyle bir ihtimal göz önünde bulundurularak, kullanıcılarımız için nasıl yapılacağını ele alacağız. Dosyamızdaki verilerimiz, B3:D14 hücrelerinde yazılıdır. Ve hücre aralığımızda toplam 36 adet veri bulunmaktadır. Verilerimiz, C9:C14 hücrelerinde formül, geri kalanlarda ise değer şeklindedir. Yani bizim ulaşacağımız sonuçlar, 6 ve 30 değerleri olmalıdır. Anlatımımız, formül içeren hücrelerin sayılmasına yönelik olacaktır.

Excel'de bir hücredeki değerin formül olup olmadığını anlamak için, EFORMÜLSE fonksiyonu kullanılmaktadır.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmalısınız.
(1 satır)
Üstteki formül, 3 sütun ve 12 satırlık bir dizi oluşturmaktadır. Bu dizinin değer çıktısı ise şu şekildedir.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmalısınız.
(1 satır)
Gördüğünüz üzere, karşımıza boolean ifadeleri çıkmaktadır. Amacımız sayma işlemini yapmak olduğundan, bu ifadeleri sayı haline dönüştürmek gerekmektedir. Çünkü, bu şekilde sayma işlemi yapmak mümkün olmamaktadır. Yapmamız gereken, formülün başına çift tire ya da SAYIYAÇEVİR fonksiyonunu eklemek olmalıdır. Böylece, boolean ifadeleri 0 ve 1 sayılarına dönüşmekte ve sonuç şu şekilde olmaktadır.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmalısınız.
(1 satır)
Artık, veri aralığımızdaki kaç hücrenin formül içerdiğini ve kaç tanesinin içermediğini bir dizide bilmekteyiz. Ama, bu dizi istediğimiz sonucu almak için yeterli değildir. Dolayısıyla, dizideki 1 rakamlarının toplanması gerekir. Yani, TOPLA fonksiyonunu formülümüzün başına eklemek gerekir. Böylece, üst dizide sayacağınız 6 değerine ulaşmaktayız. Geriye kalan 30 değerini bulmak için ise, aynı formülün başına, DEĞİL fonksiyonunu eklememiz yeterli olacaktır.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmalısınız.
(1 satır)
Bu sefer, DOĞRU ve YANLIŞ şeklindeki boolean ifadeleri yer değiştirecektir. Yine başına çift tire ya da SAYIYAÇEVİR fonksiyonunu eklemek yeterli olacaktır. Böylece, bu seferde 30 sonucuna ulaşılmaktadır.

Bu Dosyada Kullanılan Özellikler

Resul Kurt Danışmanlık

Son incelemeler

Paylaşım için teşekkürler
Geri
Üst