ExcelDepo

Çoklu Kriterli Medyan Hesaplama

Çoklu Kriterli Medyan Hesaplama dosyamızda, farklı yöntemler ile birden fazla şarta göre ortanca bulunması öğretilmektedir.

Çoklu Kriterli Medyan Hesaplama


Medyan bir veri serisini küçükten büyüğe doğru sıraladığımızda, seriyi ortadan ikiye ayıran değere denmektedir. Medyan ayrıca ortanca adıyla da bilinmektedir. Bu değeri bulmayı sağlayan, Excel'de ORTANCA fonksiyonu bulunmaktadır. Bu fonksiyonun İngilizce adı ise MEDIAN olarak bilinmektedir. Biz bu dosyamızda, farklı yöntemlerle medyan hesaplama işleminin nasıl yapılacağını öğreteceğiz.

Çoklu Kriterli Medyan Hesaplama Yöntemleri

İlk olarak, her Excel versiyonunda sorunsuz olarak çalışan formülümüzden bahsedelim. Çok kriter olarak Ürünler iki satıra (A, B) şeklinde yazılmıştır. Lokasyonlar ise, üç sütuna (L001, L002, L003) şeklinde yazılmıştır. Dolayısıyla, iki kriterin baz alınması ile Satış sütunlarındaki medyanın bulunması işlenmektedir. Bu yöntemimizde, ORTANCA ve EĞER fonksiyonları birlikte kullanılarak bir formül yazılmıştır. Formül, dizi formülü olup, EĞER fonksiyonununda iki kriterlik bir dizi oluşturulmuştur. Eğer bir medyan bulma ihtiyacınız varsa, uzun yoldan gerek olmaksızın ORTANCA fonksiyonu işinizi görecektir. Lakin, bu yöntemde YÜZDEBİRLİK fonksiyonu ile de aynı sonucu alabilirsiniz. Burada tek dikkat edilmesi gereken husus, YÜZDEBİRLİK fonksiyonun "k" öğesine 0,5 yazmanız gerektiğidir. Eğer, DÖRTTEBİRLİK fonksiyonunu kullanmak isterseniz, yine formül aynen yazılacak, "k" öğesi 2 olacaktır. Hem YÜZDEBİRLİK hem de DÖRTTEBİRLİK ile oluşan bu formüller, dizi formülüdür. Eski Excel versiyonlarında çalışması için, Ctrl + Shift + Enter üçlüsü basılarak kullanılmalıdır.

İkinci olarak, medyan bulmanın daha zorlu ama mantığını öğreten bir formül oluşturulmuştur. Formülümüz, adım adım medyan değerini bulmayı öğretmektedir. Eğer, medyan mantığının nasıl oluştuğunu sorgulayarak öğrenmek isterseniz, incelemeniz tavsiye edilmektedir. ORTALAMA, KÜÇÜK, ÇİFTMİ, EĞER, YUVARLA ve ÇOKEĞERSAY fonksiyonlarından oluşan bir formül yazılmıştır. Formülün mantığı, veri tablomuzdaki bulunan toplam satır sayısının çitf mi tek mi kontrolünü yapmak suretiyle, kriter bazlı ortalamaları almaktır. Böylece, ORTANCA fonksiyonunun tek başına yaptığı işlevi, karmaşık olarak görebileceksiniz. Ancak, bu tür karmaşık formüller ile uğraşmak istemezseniz, birinci yöntem yeterlidir. Bu formülün biraz daha kısa versiyonunu ise, YÜZDEBİRLİK fonksiyonu ile oluşturabilirsiniz.

Üçüncü olarak, ikinci yöntemimizde kullandığımız formülün, LET fonksiyonu ile biraz sadeleştirilmesi üzerinde durulmuştur. Ayrıca, bazı 365 fonksiyonları ile kısaltılmasına katkıda bulunulmuştur. Kullandığımız fonksiyonlar; LET, FİLTRE, SATIRSAY, ORTALAMA, KÜÇÜK, ÇİFTMİ, EĞER ve YUVARLA şeklindedir. Alternatif olarak yine aynı mantıkta DÖRTTEBİRLİK fonksiyonu ile de hazırlanmış yöntemi bulunmaktadır.

Dinamik Yöntemler ile Hesaplama

İlk üç yöntem, formüllerin bir hücreye yazılıp, sağa ve aşağı doğru manuel olarak çoğaltılması şeklinde çalışmaktadır. Yani bildiğimiz klasik Excel formülleridir. Ancak, kullandığınız Excel versiyonu 365 ise, şahsen artık yeni fonksiyonları anlama ve öğrenme zamanı gelmiştir. Biz de, özellikle ağırlık verdiğimiz Excel 365 ile de altı ayrı yöntem daha eklemek istedik.

Dördüncü olarak, LET, SATIRA, BENZERSİZ, DİZİOLUŞTUR, SATIRSAY, SÜTUNSAY, LAMBDA, ORTANCA, FİLTRE, İNDİS, YATAYYIĞ ve DÜŞEYYIĞ fonksiyonlarını kullandık. Buradaki formülümüz, tek bir hücreye yazılan ve sağa ve aşağı doğru taşma davranışı gerçekleştiren niteliktedir. Formülümüz, karışık gibi görünsede Excel 365 fonksiyonlarına hakim kullanıcılar tarafından kolayca anlaşılır niteliktedir. Formülümüzdeki LAMBDA fonksiyonu, dökülmeyi sağlayan temel yapıdır. ORTANCA'nın alternatifi olan DÖRTTEBİRLİK ile de hazırlanış versiyonu bulunmaktadır.

Beşinci olarak, yine dinamik yapıda bir formül hazırlanmıştır. Kullanılan fonksiyonlar, BENZERSİZ, SATIRA, YATAYYIĞ, REDUCE, LAMBDA, DÜŞEYYIĞ, LET, FİLTRE, SATIRSAY, ORTALAMA, KÜÇÜK, ÇİFTMİ, EĞER ve YUVARLA şeklindedir. Formülümüz, ORTANCA kullanılmadan daha zor adımlar ile sonuca ulaşmamızı sağlamaktadır. Alternatik olarak LET, BENZERSİZ, DİZİOLUŞTUR, SATIRSAY, LAMBDA, DÖRTTEBİRLİK, FİLTRE, İNDİS, DÜŞEYYIĞ, SATIRA ve YATAYYIĞ fonksiyonları ile de hazırlanmış bir versiyonu vardır. Bu versiyon, DÖRTTEBİRLİK üzerine kuruludur.

Altıncı olarak, yine dökülmeli dinamik bir formül hazırlanmıştır. Burada da aynı sonuçlar elde edilmiş ama farklı fonksiyonlar kullanılmıştır. Bunlar, LET, SATIRA, BENZERSİZ, DİZİOLUŞTUR, SATIRSAY, SÜTUNSAY, LAMBDA, ORTANCA, FİLTRE, İNDİS, YATAYYIĞ ve DÜŞEYYIĞ şeklindedir. DÖRTTEBİRLİK ile biraz daha kısaltılmış versiyonu içinde, LET, BENZERSİZ, SATIRA, YATAYYIĞ, REDUCE, LAMBDA, DÜŞEYYIĞ, DÖRTTEBİRLİK ve FİLTRE fonksiyonları kullanılmıştır.

Sonuç olarak, eğer Excel'de medyan hesabına ihtiyacınız varsa, sizlere sağladığımız 12 ayrı versiyon ile işin üstesinden geleceksiniz. Formüllerimizin ayrıca her biri belki de makale konusu olacak nitelikte muhteşemdir. Faydalanmanız temennisiyle.

Bu Dosyada Kullanılan Özellikler

  • Beğen
Tepkiler: Selman
Resul Kurt Danışmanlık

Son Güncellemeler

  1. Excel 365 Fonksiyonları ile olan yöntem eklendi

    Toplam 12 ayrı yöntemle hesaplama işlemleri genişletilmiştir.

Son incelemeler

Gerçekten inanılmazsınız! Eğer Excel formülüne ihtiyacınız varsa, bence farklı yerlerde zaman kaybetmeye hiç gerek yok.
Teşekkür ederim.
Geri
Üst